hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Kivéreztetett háttérintézmények: jön a káosz és a leépítés

Több lap foglalkozik a megszüntetésre ítélt háttérintézmények és az ott dolgozók jövőjével. Több mint 250 ezer állami alkalmazott közül több ezer elveszítheti a munkáját.

A Népszava szerint a többnyire jogutódlással megszüntetett intézmények feladatait főként minisztériumok veszik át, azaz ma ugyanúgy csak az biztos, hogy az átszervezés után jó ideig káosz lesz, sokakat elbocsáthatnak és ezzel könnyen csökkenhet a legtöbb érintett állami szolgáltatás színvonala.

A hétfői Magyar Közlönyben közzétett döntés nyomán a lap szerint kérdéses, hogy mi lesz az intézmények dolgozóival, s a jó előre beígért létszámleépítéssel. Nemcsak a bürokráciacsökkentés jegyében megszűnésre ítélt állami háttérintézményekben, hanem ott is, ahová beolvasztják őket, csak az eddigi bértömeg 80 százalékával számolhatnak ugyanis, ezt a határozat is külön kiköti. A fűnyíró a dolgozók 20 százalékát ledarálhatja. Az is kérdéses, mi lesz az intézmények eddigi szolgáltatásaival. A kormány végig azt ígérte, az állampolgároknak nem jelentenek majd lényegi változást az átalakítások, csak az ellátásokat folyósító háttérszervezeti rendszer válik egyszerűbbé, átláthatóbbá, lakosság közelibbé. Csakhogy szakértők, elsősorban az egészségügyi háttérintézmények, illetve az állampolgári ellátásokat, juttatásokat, például járulékokat folyósító és kezelő szervezetek esetében súlyos aggályokat fogalmaztak meg.

A Népszabadság egyebek mellett arról ír, hogy az elvárt költséglefaragás módja ugyan nem derül ki a kormánydöntésből, de biztos, hogy annak egyik módja az elbocsátás, így a mostani, több mint 250 ezer állami alkalmazott közül több ezer elveszítheti a munkáját. Az ÁEEK több mint ötezer embert foglalkoztató szervezetté nő azzal, hogy oda olvasztanak be hat háttérintézményt. Szakértők szerint a vérellátó beolvasztása igencsak vitatható döntés: a vérellátás és a transzplantáció olyan terület, ahol minden percben készenlétben kell lenni, és órák alatt kell döntéseket hozni.

A karcsúsítással a humántárca is megahivatallá nő. A betegjogi hivatal beolvadása után a betegek jogait már formálisan sem védi majd semmi, ami minden nemzetközi tendenciával ellentétes.

Hasonló baklövésnek ítélték a lap által megkérdezettek a tisztiorvosi hivatal tárcába olvasztását, hiszen annak hatóságként kellene gondoskodnia a betegbiztonságról.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is beolvad a szakminisztériumba, ám arról senki nem tudott nyilatkozni, hogy mivel jár majd a most még 2000 milliárd forint elköltését koordináló szervezet önállóságának felszámolása. A többlépcsős átszervezés biztosan nem segíti majd a pénzbeli ellátások gördülékeny kifizetését.

hirdetés

Könyveink