hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Orbán: A jövőben is szívesen működünk együtt a MOK-kal

Az Országgyűlésben szóba került az orvosi kamarai kötelező tagság felszámolása kedden az azonnali kérdések során; a miniszterelnök válaszolt.

Lukács László György (Jobbik) a kötelező orvosi kamarai tagság gyors megszüntetését az elmúlt időszak egyik legérdekesebb törvényhozásának nevezte, majd arról beszélt, hogy nyílt levéllel kereste meg Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, hogy mit gondol az ottani kötelező tagságról és az ötezer forintos kötelező kamarai hozzájárulásról. Az ellenzéki politikus szerint a kereskedelmi és iparkamara nem védi a vállalkozók érdekét, az ötezer forintot pedig "sápként" szedi be tőlük.

Ezért azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy támogatnák-e a kötelező kereskedelmi és iparkamarai tagságot és az ötezer forintos hozzájárulás eltörlését?

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában leszögezte: a kamara belső ügyeiben kizárólag a kamara illetékes. Hangsúlyozta: a kormány a kamarákat általában is partnernek tekinti, és szívesen működik együtt velük. Az orvosi kamarának is köszönettel tartoznak, például a hálapénz kiszorítása érdekében végzett munka miatt, és a jövőben is szívesen működnek együtt velük – jelentette ki.

A kötelező kamarai tagság ellen egy esetben lép fel a kormány, ha felmerül a gyanú arra, hogy a kötelező tagság jogi lehetőségét a kamarai tagok nyomásgyakorlásra, vagyis hatalommal való visszaélésre használják fel – tette hozzá.

MSZP: rendbe kell tenni az egészségügyet!

Gurmai Zita (MSZP) interpellációjában kijelentette: az egészségügy rendbetétele napjaink legégetőbb problémájává vált, és a megfelelő színvonalú egészségügyhöz való hozzáférés nem lehetőség, hanem minden magyart megillető jog. A kormány azonban átfogó egészségügyi reform kidolgozása helyett nem megfelelő törvényeket terjesztett be, nem hallgatta meg senkinek a szakmai véleményét. Hozzátette: de a kormány terve megbukott, mert az orvosok több mint kétharmada a kamarai tagság mellett tette le a voksát.

Azt kérdezte: hajlandó-e a kormány hallgatni a szakmai érvekre és egyenlő félként tárgyalni az orvosi kamarával.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy válaszolt, hogy a baloldal kormányon fizetőssé tette az egészségügyet és csökkentette az orvosok fizetését. Nem ilyen reformot szeretnének az emberek – vélekedett. Kitért rá: sok egyeztetést folytattak az orvosi kamarával az ügyeleti rendszerről, de egy idő után kiderült, hogy míg a kamara a tárgyalásokon az egyetértés hangján beszél, a sajtónak nyilatkozva ellenzi a javaslatokat. A kormány célja az volt, hogy a betegek megkapják az ellátást, de a kamara nem volt együttműködő – mondta.

A képviselő nem fogadta el az államtitkár válaszát.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára interpellációra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén MTI/Máthé Zoltán
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára interpellációra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén MTI/Máthé Zoltán

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink