hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Maradhatnak a szakrendelők az önkormányzatoknál

Érd polgármestere szerint az önkormányzatok szinte kivétel nélkül köszönték, de nem kértek a kormány ajánlatából, írja a Népszava.

A kormány nem veszi el a szakrendelőket azoktól a településektől, amelyek megtartanák – tájékoztatta Érd önkormányzatát Aradszki András, Pest vármegye 1. választókörzetének kormánypárti országgyűlési képviselője. A KDNP frakcióvezető-helyettese, a törvényalkotási bizottság tagja Érd független polgármesterének, Csőzik Lászlónak a kérdésére járt utána az ügynek, miután az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) két hete levélben tudakolta meg az ország településeitől, hogy átadnák-e szakrendelőiket az államnak. A központi kórházfenntartó egyébként már január óta gyűjti a 136 nem állami tulajdonban lévő járóbeteg ellátó intézmény gazdálkodási és egyéb adatait, emlékeztet a lap.

A fővárosi kerületek egymás után mondtak nemet a kérdésre és a múlt héten a Fővárosi Közgyűlés is megerősítette korábbi döntését, miszerint továbbra is a fővárosi önkormányzat fenntartásában működjenek legalább a jelenlegi központi költségvetési támogatás megtartásával a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei által működtett járóbeteg-szakellátások.

Érd polgármestere szerint az önkormányzatok szinte kivétel nélkül köszönték, de nem kértek az kormány ajánlatából. „Az állam már átvette a településektől a védőnői szolgálat és az ügyeleti rendszer működtetését, csak idő kérdése és a háziorvosok is célkeresztbe kerülnek. A szakrendelőkre az elmúlt évtizedekben nagyon sokat költöttek a helyi önkormányzatok” – hangsúlyozta Csőzik, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökségi tagja. aki úgy véli, hogy a települések az államnál sokkal rugalmasabban és gyorsabban tudnak reagálni a változásokra. Érden például önkormányzati forrásból fizetik mostantól a laboratóriumok második műszakját, így akadályozva meg, a várólisták kialakulását.

A teljes információ

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink