hirdetés
hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

OnkoTrack: új projekt a genomikus rákdiagnózis területén

A Bayer HealthCare Pharmaceuticals és a Max Planck Molekuláris Genetikai Intézet által irányított, több mint 60 tudósból álló nemzetközi konzorcium új, a genomikus rákdiagnosztikával foglalkozó, ötéves projektet indított be.

Ez Európa egyik legnagyobb akadémiai-ipari kutatási együttműködési projektje, amelynek célja a bélrák újszerű markereinek azonosítása. A kutatásban a legnevesebb tudósok és a legjobb ipari szakemberek működnek együtt a cél érdekében.

Az elmúlt évtizedekben jelentős előrehaladás történt a rákok gyógyszeres kezelése területén. A legtöbb tumorfajta azonban igen heterogén, aminek következtében még az innovatív, célzott terápiák is általában csak a betegek egy részében hatásosak. A várható terápiás válasz felbecsléséhez ismerni kell a tumor típusát és stádiumát. Ezért a pontosabb diagnózis, a tumorspecifikus biomarkerek kimutatása döntően fontos előfeltétele a kezelés megválasztásának és a terápiás válasz követésének.

Az OnkoTrack elsődleges célja új generációs onkológiai biomarkerek kifejlesztésére alkalmas módszerek kidolgozása. A daganatos szövet részletes molekuláris jellemzése alapvető információkat szolgáltat a rák természetének és a bélrákterápiára adott válasz heterogenitására gyakorolt hatásának megértéséhez. A projekt során klinikailag jól definiált tumorok genomikus és epigenetikus szekvenálását kívánják megvalósítani, amelyet kiegészítenek a daganatok részletes molekuláris jellemzésével. Mindez lehetővé teszi majd, hogy megválaszolják a tumorok genotípusa és fenotípusa közötti összefüggéssel kapcsolatos kérdéseket – ez a kiindulópontja a bélrák megfelelő biomarkerei felfedezésének és kiválasztásának.

A projektet az Innovatív Medicines Initiative (Innovatív Gyógyszerek Kezdeményezés, IMI) finanszírozza, ami egy új és egyedi közcélú-magán partnerkapcsolat a gyógyszergyártó cégek és az Európai Unió között.

Forrás: http://viva.vita.bayerhealthcare.com/scripts/pages/en/press/news_details_page.php/14112/2011-0129

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés