hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Ön írna receptet okos eszköz gyűjtötte adatok alapján?

Az egyesült államokbeli Nemzeti Egészségügyi Intézet adatai szerint jelenleg az országban közel 300 olyan klinikai vizsgálat folyik, amelyben viselhető eszközt alkalmaznak, írja a GyártásTrend.

Sok vállalat árul már otthon használható professzionális diagnosztikumokat is, így pl. a San Diegó-i Cue tavaly decemberben piacra került terméke vérben, nyálban és orrváladékban méri egy gyulladást jelző fehérje, a D-vitamin, a tesztoszteron és egy női termékenységi hormon szintjét, továbbá azt is detektálja, hogy van-e jelen influenzavírus. Az adatokat egy diagnosztikai szoftver értelmezi, amely aztán tanácsokat is ad. A kezdőcsomag 300 dollárba kerül, a vírusellenőrzés darabonként 10, míg a többi négy adat összesen 5 dollárból megvan. Fejlesztik a DNS-elemző hordható eszközt is, amely fertőzések kimutatásán kívül alkalmas lehet rákdiagnosztizálásra vagy a bélben élő baktériumok kimutatására. Az egészségügyi viselhető eszközök azonban jelenleg még csak tesztfázisban vannak, a biztonságos felhasználásig számos kihívásnak kell megfelelniük.

Az első feladat a szenzorok és az algoritmusok pontosságának fokozása. A New Scientist című lap idéz egy tavalyi felmérést, amely megnézte, milyen pontosságú a piacon lévő 46 okostelefon-applikáció, amely a vércukorszint és a következő étkezés szénhidráttartalma alapján kiszámolja, mennyi inzulinra van szüksége a cukorbetegnek. Az eredmény szerint az appok kétharmada esetén áll fenn a helytelen dozírozás kockázata, írja a lap, azt is megjegyezve: sokak szerint a viselhető egészségügyi eszközöknek ugyanúgy klinikai vizsgálatokon kellene átmenniük, mint a gyógyszereknek, azonban jócskán fejleszthető még a szabályozási környezet, mivel a forgalomban lévő eszközök túlnyomó többségét semmilyen egészségügyi hatóság nem ellenőrizte és nem engedélyezte.

A PwC’s Health Research Institute felmérése szerint egyelőre csak az amerikai orvosok fele lenne hajlandó receptet írni okoseszköz által gyűjtött adatok alapján.

További részletek a GyártásTrend oldalán

(forrás: GyártásTrend)
hirdetés

Könyveink