hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Biotech tapaszok és tetoválások

Ez már a bőrünkre megy!

A bőrre felvihető, telekommunikatív diagnosztikai „matricák” és tetoválások még korántsem érték el fejlődésük zenitjét, ám elterjedésük éveken belül hatalmas lökést adhat az orvostudománynak.

Bár az úgynevezett hordható (tehát nem csupán hordozható) komputerek még mindig viszonylag új vívmánynak számítanak, mostanra már a lassan szinte minden életfunkciót nyomon követő, viselhető digitális eszközök piaca gyakorlatilag dübörög. A biológiai paramétereinket folyamatosan szemmel tartó karórák, csuklópántok, nyakláncok stb. ugyanakkor meglehetősen pontatlanok, és egyeseknek talán esztétikai szempontból is kissé „tolakodóak” lehetnek. A kiegészítők ezen hátulütőinek inthetnek búcsút a hordható számítógépek ügyeletes, ám még igencsak gyerekcipőben járó úttörői: a biotech tapaszok és tetoválások.

Drót nélküli öntapadós szívmonitor

Az Egyesült Államokban már 2014 szeptembere óta kapható a Medtronic SEEQ MCT (Mobile Cardiac Telemetry) System nevű orvosi segédeszköze. Tulajdonképpen egy tapaszról beszélünk, amely a mellkas bal felső részére helyezve a szív működését akár 30 napon keresztül is képes szemmel tartani. A szívritmuszavarok okának felderítésére kifejlesztett kellék igen hasznos lehet például, ha a betegek gyakran tapasztalnak aritmiára utaló tüneteket (ájulás, feledékenység, szédülés, erős szívdobogás, légszomj), ám a 24 órás Holter-vizsgálat véletlenül éppen elkerüli a szimptómák jelentkezését. A felsőtesten szétterpeszkedő, nyakba akasztott kis készüléket, vezetékeket, a mellkasra rögzített elektródákat igénylő Holter-egységgel szemben az MCT előnye továbbá, hogy diszkréten elhelyezhető a ruha alatt, és a pácienseket nem akadályozza mindennapos teendőik elvégzésében.

Öntapadós diagnosztikai rendszer
Öntapadós diagnosztikai rendszer

 

A cikk folytatását itt olvashatja >>>>

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink