hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Oltással az Alzheimer-kór ellen?

A New Scientist folyóiratban közöltek cikket a területen zajló kutatásokról, a HáziPatika számol be a részletekről. 

A feltételezés, mely szerint agyunk védelme ellen támadó mikrobák okozhatják az Alzheimer-kórt. felveti, hogy oltásokkal is meg lehet akadályozni a betegség kialakulását – írja a hazipatika.com.

Az áttörést ígérő kutatások Bostonban folytak. Azt már régóta tudják az orvosok, hogy a béta-amiloid fehérje ragadós plakkjainak felhalmozódása az agyban összefügg a kór kialakulásával. A Harvard Egyetem orvosi karán Rudolph Tanzi és a Massachusettsi Általános Kórházban Robert Moir azonban feltette a kérdést, hogy ennek az anyagnak aktív köze van a betegséghez, vagy csak hulladék –  idézi a New Scientist folyóirat cikkét a HáziPatika.
 
Sikerült kimutatniuk, hogy ezek a plakkok a védelem részét képezhetik, felfogva a támadó kórokozókat. Moir és Tanzi csapata megállapította, hogy a béta-amiloid antimikrobiális vegyületként működhet, és részét képezheti az immunrendszernek.
 
Annak ellenőrzésére, hogy a béta-amiloid véd-e bennünket az agyba bejutó mikrobáktól, a kutatók baktériumokat fecskendeztek egerek agyába. A kísérleti állatok a fertőzésre válaszul olyan plakkokat tenyésztettek ki, amilyeneket az embereknél megfigyeltek.
"Ha megnézzük a plakkokat, mindegyikben csak egyetlen fajta baktériumot találunk. Egyetlen baktérium képes egy éjszaka alatt kiváltani egy egész plakk képződését" –  mondta Tanzi. Ez azt sugallja, hogy a fertőzések lehetnek a plakkok kialakulásának kiváltói.  A cikk folytatódik a HáziPatikán.
(forrás: HáziPatika.com)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink