hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Méltóságot a demenciával élő embereknek

A közép-kelet-európai régióban először hazánkban rendezték meg az Nemzetközi Alzheimer Társaság világkonferenciát. A figyelo.hu beszámolója.

A konferencián 71 országából több mint 1000 szakember és demenciában érintett osztja meg kutatási eredményeit és gyakorlati tapasztalatait - olvasható a figyelo.hu-n. A 31. világkonferencián több magyar szakember is bemutatja az évek óta eredményesen folyó orvosi kutatásainak, valamint a gondozás területén folytatott munkájának eredményeit. Az Alzheimer társaságok idei budapesti világkonferenciája a demenciával élő emberek jogaira és emberi méltóságának elismerésére szólít fel. Az újabb beszámolók az eddigi legátfogóbb információkkal szolgálnak az Demencia-Barát Közösségek fejleményéről és alapelveiről. A beszámolókban több mint 100 kezdeményezés olvasható 23 országból. A Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI) a világ vezetőinek segítségét kéri abban, hogy olyan társadalmakat hozzunk létre, ahol a demenciával élők is részei a mindennapi életnek. Világkonferencián "Demencia-Barát Közösségek: Alapelvek és globális fejlemények" címmel kerülnek nyilvánosságra azok a tanulmányok, melyek e közösségek megvalósítását és azok alapelveit írják le. A tanulmányok kiemelik még, hogy a demenciával mindenkinek foglalkozni kellene – olvasható a portálon.

El kell ismerni a betegek jogait
A Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI) elnöke, Glenn Reese kifejtette, hogy a tanulmányok elmagyarázzák a Demencia-Barát Közösségek fogalmát, ennek előnyeit, illetve a rendelkezésre álló forrásokat, amelyekkel a közösség demencia-barát lehet. „Az előnyök között megemlíthető nem csak az egészségügyi és a gondozási szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférés – melyek kritikusnak mondhatóak egy demenciával élő függetlensége szempontjából -, hanem olyan mindennapi dolgokra is, mint banki szolgáltatások, vásárlás, önkéntesség, hobbik. A demencia-barát projektek kimenetele széles skálán mozog, de mind javítja a demencia iránti tudatosságot, a szolgáltatásokhoz való hozzáférést és a demenciával élők jogainak elismerését"– idézi a figyelo.hu a szakértőt. Kate Swaffer a Nemzetközi Demencia Szövetség elnöke és igazgatója úgy véli, csak azzal, hogy a demenciával élőket bevonjuk a kezdeményezések középpontjába és integráljuk őket a közösségbe, sikereket érünk el egy olyan területen, ahol a korábbi generációk elbuktak a demenciával élők jogainak védelmét illetően.

„A világban a legtöbb demenciával élő ember közösségben él, az életminőségük pedig azon múlik, hogy hogyan integrálódnak a társadalomba, illetve hogy van-e életcéljuk"– mondta. Sok országban a kormányzat nemzeti, regionális és helyi szintű támogatása kritikus volt a projekt szempontjából, ahogyan az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a G7 országok a Demencia-Barát Közösségek létrehozása iránti elkötelezettsége is.

(forrás: Figyelő Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés