2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

Oltásra kötelezik az egészségügyi és szociális dolgozókat Németországban

Elfogadta a német szövetségi parlament (Bundestag) pénteken az egészségügyi és szociális dolgozókat az új típusú koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás beadatására kötelező törvényt.

A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvény módosítása értelmében legkésőbb március 15-ig meg kell szereznie a teljes oltást minden munkavállalónak, aki különösen veszélyeztetett csoportokkal foglalkozó egészségügyi vagy szociális ellátási intézményben dolgozik. Az oltási kötelezettség így vonatkozik a többi között a kórházak, klinikák, orvosi rendelők, időseket vagy betegeket ellátó bentlakásos otthonok és mentőszolgálatok személyzetére.

A szövetségi kormány előterjesztését pártpolitikai oldalakat átívelő támogatással, 571 igen szavazattal, 80 ellenszavazat és 38 tartózkodás mellett fogadták el. A kormánypártoknak - szociáldemokraták (SPD), Zöldek, liberálisok (FDP) - 416 képviselőjük van. A módosítást egyedül a CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) frakciója utasította el egységesen.

Az  intézményspecifikus oltási kötelezettség után az egész lakosságra vonatkozó, általános oltási kötelezettség bevezetése következhet. A kormánypártok tervei szerint erről januárban kerülhet a parlament elé javaslat, és február-március körül léphet érvénybe szabály. A kötelezettség megszegése szabálysértési bírsággal járhat, és nem kényszerintézkedéssel, vagyis senkit nem oltanának be erőszakkal.

A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvény alkotja a koronavírus-járvány elleni küzdelem jogi alapját. Legutóbb novemberben módosították, amikor megszűnt a védekezés addigi jogi alapját jelentő kivételes jogrend. A novemberi módosítással szűkítették a védekezés gyakorlati ügyeiért felelős tartományi kormányok mozgásterét, így például megszüntették az éjszakai kijárási korlátozás elrendelésének lehetőségét. Időközben erősödött a járvány negyedik hulláma, ezért ezúttal bővítették a lehetséges intézkedések katalógusát. Így ismét bevezették, hogy az éttermektől az éjszakai klubokig minden vendéglátóhelyet, szabadidős vagy kulturális létesítményt be lehet záratni, és újra be lehet tiltani a szakmai vásárokat, kiállításokat és konferenciákat is.

A módosítás arról is rendelkezik, hogy az oltási kampány felgyorsítása érdekében a fogorvosok, állatorvosok és gyógyszerészek is beadhatják a Covid-19 elleni védőoltásokat. Ennek előfeltétele a megfelelő képzés.

*

A koronavírus új, omikron változatának megjelenésére figyelmeztetett, és ismételten az oltás felvételére szólított fel Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet pénteki ülésén, megállapítva, hogy a védőoltással szembeni irracionális félelem miatt halnak meg emberek. Plenkovic kiemelte: bár csökken, még mindig magas a napi új fertőződések száma, ami további óvatosságra és a járványügyi intézkedések betartására int. Arra kért mindenkit, aki már felvette mindkét oltást, hogy még a második oltás utáni hat hónapon belül vegye fel a harmadik, emlékeztető oltást is. Ez különösen fontos a mostani körülmények között, a karácsony előtti időszakban, amikor az emberek többet barátkoznak, és gyakrabban vannak együtt, mondta a miniszterelnök.

Emlékeztetett arra is, hogy Horvátországban a járvány kezdete óta több mint 11 ezren haltak meg koronavírus-fertőzés szövődményeiben, és többségük nem volt beoltva."Túl sok emberéletet veszítettünk", hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez megelőzhető lett volna, ha az emberek a védelmet nyújtó oltás mellett döntenek. "Nincs észszerű magyarázata annak, hogy valaki nem oltatja be magát, bíznunk kell a tudományban és a szakmában", fogalmazott.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 3797 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 71-en haltak meg. Kórházban 2329 beteget ápolnak, közülük 326-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 221 412-en kaptak védőoltást, közülük 2 019 336-an már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 1323 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 19 beteg halt meg. Kórházban 914 beteget ápolnak, közülük 244-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 237 522-en kaptak védőoltást, közülük 1 166 877-en már a második adagot is beadatták.

Horvátországhoz hasonlóan Szlovéniában is második hete csökken a fertőzöttek száma, de a szakemberek szerint még nem stabilizálódott a járványhelyzet.

*

A világon 269 168 292 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 295 491 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban 268 549 864 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 287 534 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink