hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

A regisztráció egyszerűsítését kéri a MOK az operatív törzstől

Szükségtelen, hogy gyermekenként külön e- mail címet kell regisztrálni – írja a Magyar Orvosi Kamara az operatív törzsnek küldött levélében.

Az oltási regisztráció ésszerűsítését és egyszerűsítését kéri a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az operatív törzstől – derül ki a hivatásrend honlapján elérhető levélből. Azt kérik, hogy töröljék el az oltási regisztrációs kötelezettséget, a 18 év alattiak esetében fogadják el a szülő regisztrált e-mail címét, az elektronikus postacím helyett pedig TAJ azonosító bekérésést javasolják.

Mint írják, üdvözlik, hogy Magyarországon is lehetőség nyílt az 5-11 év közötti gyermekek oltására, de ennek szervezési formáját nem tartják megfelelőnek, mert ismét előkerült az oltási regisztráció nehézkessége, nevezetesen az e-mail cím megadásának problémája.

A többgyermekes, informatikában járatlan családok esetén a regisztráció akár több órás folyamat is lehet az új e- mail címek regisztrálásával és az adminisztrációval. Az oltási akcióhetek tapasztalatai is alátámasztják, hogy a regisztráció eltörlése rendkívül pozitív hatással van az oltási hajlandóságra, hiszen elhárul egy adminisztratív akadály.

A regisztrációnak nincs semmilyen hozzáadott értéke az EESZT-ben egyébként is rendelkezésre álló adatokhoz, csupán hátráltatja a szervezést, az oltást felvevőknek indokolatlan terhet jelent. Az értesítési telefonszám vagy e-mail cím megadása az oltási időpontkérő oldalon is megvalósulhat. Az önkéntes regisztráció fenntartása kizárólag a beteg kényelmi szempontját (időpontfoglalás) kell hogy szolgálja, de nem lehet előfeltétele az oltás felvételének – indokolják a regisztráció eltörlését.

Tekintettel arra, hogy a 18 év alatti gyermek egészségügyi ellátásához szülői beleegyezés szükséges, illetve az oltási regisztrációt jellemzően a szülő végzi el a gyermek helyett, a szülő elérhetőségeinek megadása indokolt a regisztráció során, nem pedig a gyermeké – magyarázzák a szülőknek nehézséget okozó regisztráció eltörlésének indokát. Úgy vélik, szükségtelen, hogy gyermekenként külön e- mail címet kell regisztrálni, különös tekintettel arra, hogy erre a címre semmilyen, az oltással kapcsolatos információ nem érkezik.

Tekintettel a TAJ szám egyediségére, annak használatával garantáltan nem merül fel a korábban megadott adatokkal való egyezés, valamint pontosabban összeköthetőek az adatok az időpontfoglalás vagy a háziorvosoknak átadott oltási listák elkészítése során – jegyzik eg végül az operatív törzsnek írt levélben.

Oltáshoz készítik elő a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinát a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton. Fotó: MTI/Vajda János
Oltáshoz készítik elő a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinát a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton. Fotó: MTI/Vajda János

hirdetés

Könyveink