hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

 

Folyik a koronavírus-variánsok harca?

Az omikronnal kapcsolatos egyik legfontosabb kérdés az, hogy vajon képes-e letörni a delta dominanciáját, írja az Infostart.

A Dél-afrikai Köztársaságból és az Egyesült Királyságból érkező adatok alapján egyes kutatók úgy vélik, győzhet az omikron.

"Még korai erről véleményt mondani, de egyre több adat érkezik arra utalva, hogy az omikron, ha nem is mindenhol, de sok helyen megelőzi a deltát" – mondta Jacob Lemieux, aki a Harvard Medical School által vezetett kutatási együttműködésben figyeli a variánsokat. Több tudós ugyanakkor úgy fogalmazott: túl korai még erről beszélni.

Az Egyesült Államokban például úgy gondolják, két héten belül ki fog derülni, hogy a jelenleg agresszívan terjedő deltát le tudja-e győzni az omikron.

Sok egyéb kritikus kérdés is akad a MedicalXpress cikke szerint, amelyre választ kell még találni: többek között arra, hogy súlyosabb vagy enyhébb megbetegedést okoz-e az omikron, mint a delta, illetve hogy az oltások hatékonyságát mennyire változtatja meg.

A terjedés sebességéből a Dél-afrikai Köztársaság máris adatokat szolgáltat: ott már majdnem domináns törzzsé nőtte ki magát az omikron, új hullámot indítva és az egészségügyi rendszer működőképességét is veszélyeztetve. November közepén még kétszáz körüli friss esetet regisztráltak az országban naponta, mostanra ez 16 ezerre növekedett – írja az Infostart.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink