hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

OEP: a gyógyszerkassza egyensúlya biztosított (Bővítve!)

A gyógyszerkassza egyensúlya biztosított, közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ártámogatási főosztályának vezetője. Bidló Judit leszögezte: a céltartalék átcsoportosítása egy technikai jellegű intézkedés, amely évente több alkalommal is megtörténik, semmiféle rendkívüli intézkedésről nincs szó. Az LMP és az MSZP felszólítja a kormányt, hogy azonnal tegyen lépéseket a gyógyszerkassza megmentésére.

A Népszabadság pénteki számában azt írta: "kilyukadt a gyógyszerkassza". Információik szerint ugyanis az egészségbiztosító a gyógyszerkassza feltöltését kéri a kormánytól, s bár legalább 70 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy "kihúzzák" az év végéig, egyelőre csak 41 milliárd forintnak, a tartaléknak a felszabadítását indítványozzák, amihez az engedélyt a nemzetgazdasági tárca vezetője és az emberi erőforrások minisztere adhatja ki.

Bidló Judit erre reagálva az MTI-nek azt mondta: "teljes félreértésről van szó". Mindenki tudja, hogy a gyógyszertámogatás előirányzatának finanszírozása úgy történik, hogy a gyártók visszafizetnek egy adott részt a költségvetésbe. Ez a pénz a költségvetésben is külön soron szerepel, gyógyszer-támogatási céltartalék címen, ezt az összeget a kormányzat a gyógyszertámogatásra forgatja vissza. Ennek a 41 milliárd forintos céltartaléknak az átcsoportosítására várnak most, ehhez a két említett miniszter aláírása szükséges.

A főosztályvezető kitért arra, hogy az csak egy technikai transzfer, amelyre évente több alkalommal sor kerül. Ez semmiféle rendkívüli intézkedést nem jelent, a rendszer így működik évek óta, közölte.

Az OEP közleményében kiemelte: bárki folyamatosan nyomon követheti a kiadások alakulását mind az egészségbiztosító, mind az államkincstár honlapján, hónapról hónapra. A gyógyszergyártók és -forgalmazók a támogatással értékesített termékeik után bizonyos összeget visszafizetnek a költségvetés részére, annak érdekében, hogy a kiadások tartható mértékűek legyenek. "Ez a lépés a költségvetési törvényben előre meghatározott, így valótlan ennek hiányként való feltüntetése".

Megjegyezték továbbá, hogy az egészségbiztosító elkötelezett az egészségügyre fordítható pénz lehető leghatékonyabb felhasználásában, ennek érdekében az elmúlt időszakban több, a racionálisabb gyógyszerfelhasználást szolgáló intézkedést vezetett be, hogy folyamatosan biztosítva legyen a betegek zökkenőmentes ellátása. Ez a pénzügyi átcsoportosítás is ezt a célt szolgálja.
Mindezek alapján az OEP megerősíti, "hogy a gyógyszerellátás támogatása biztonságban van Magyarországon" – olvasható a közleményben.

Az LMP a kormány közbelépését követeli

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy azonnal tegyen lépéseket a gyógyszerkassza megmentésére, a betegellátás biztosítására. Szilágyi László, az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának LMP-s tagja pénteki közleményében azt írta: felül kell vizsgálni a Széll Kálmán-tervet, amely korábban szerinte "eszetlen mértékben vont el forrásokat a gyógyszerkasszától". A politikus úgy vélte: nem lesz elegendő a hiány fedezésére a költségvetési tartalékok felszabadítása, amit az egészségbiztosító kér.

A képviselő nem érzi megnyugtatónak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által közölteket, miszerint "a gyógyszerellátás támogatása biztonságban van Magyarországon". Az LMP attól tart: a megszorítások miatt további készítmények tűnhetnek el az államilag támogatott gyógyszerek köréből, tovább lassul az új hatóanyagok befogadása, és nem lesznek klinikai tesztek, így elmaradnak az egyébként lehetséges új terápiák.

A politikus cáfolta, hogy GDP-arányosan sokat költene az ország gyógyszerekre és úgy vélte: a jövő évi költségvetés számai még nagyobb válságot vetítenek előre.

MSZP: a kormány haladéktalanul töltse fel a gyógyszerkasszát!

Az MSZP felszólítja a kormányt, haladéktalanul töltse fel a gyógyszerkasszát, hogy a betegek ellátásának hiánya ne vezessen katasztrófához.

Kökény Mihály, az ellenzéki párt egészségpolitikai tanácsadó testületének elnöke azt várja a kormánytól, hogy haladéktalanul kezdje meg a szakmai egyeztetéseket a szféra egészével.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében úgy értékelte: a gyógyszerkassza szinte üres, a jelenlegi keret szűk három hétre elegendő forrást biztosít. A Széll Kálmán Terv megszorításai miatt 120 milliárd forinttal csökkent az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ártámogatásra költhető kerete, a gyógyszertámogatás életveszélyes helyzetbe került.

Kökény Mihály szerint az OEP-nek, bár 41 milliárd forint felszabadítását kérte az egészségbiztosító, 70 milliárd forintos gyorssegélyre lenne szüksége a gördülékeny működéshez.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink