hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

Még nem sikerült spórolni a kórházak átszervezésével

Egyelőre nem hozott megtakarítást az egészségügyi ellátórendszer átalakítása. Az újabb kórházi eladósodás miatt a kórházszövetség elnöke szerint idén is pénzügyi beavatkozásra lehet majd szükség – írja a Magyar Hírlap.

A lap emlékeztet: Rácz Jenő a napokban egyeztetést kért az egészségügyi államtitkárságtól az intézmények aktuális gazdasági helyzetéről, hiszen a kérdés jelenleg is égető. Az elnök emlékeztetett, az intézmények már rendszeres időközönként kötelesek adatokat szolgáltatni, így a kép a korábbinál megbízhatóbb.

IA július 1-jén elindult új rend értelmében térségenként folyik a betegellátás, több kórház szakmai profilja megváltozott, és összességében kevesebb aktív ágyon folyik a gyógyítás. A korábban megyei, illetve fővárosi fenntartású kórházakat az állam januárban vette át. Emellett több mint ötven, települési önkormányzati tulajdonban álló szolgáltató került állami kézbe május elsejétől. Ha a tavalyi év végén az ágazat nem kapott volna több tízmilliárd forintos mentőövet, akkor az idei esztendő megközelítőleg hatvanmilliárd mínusszal indult volna.

Az intézmények második negyedéves adósságállományára vonatkozó kérdésre az ellátást finanszírozó Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) azt válaszolta, hogy az adatszolgáltatás határideje augusztus 15-e, és ezt követően az OEP-nek tíz napon belül kell a beérkezett adatokat az egészségbiztosításért felelős miniszter részére továbbítani. Az összesítésről ezért legkorábban augusztus 25-ét követően tudnak tájékoztatni.

hirdetés

Könyveink