hirdetés
hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

Norvégiába készül a Pécsi Tudományegyetem

Eddig norvég diákok érkeztek a Pécsi Tudományegyetemre, de nem kizárt, hogy a jövőben a baranyai universitas „menne” a skandináv államba - írja az Új Dunántúli Napló.

Ha minden a tervek szerint alakul, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) portfoliója hamarosan egy kihelyezett norvég képzéssel is bővül. Úgy tudjuk, hogy az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) előrehaladott tárgyalásokat folytat arról, hogy a skandináv országban is induljon orvosképzés a PTE szervezésében.

Az orvosi karon jelenleg is nagyon sok norvég diák tanul: a 2008-as tanévre 201, míg a 2009-esre 203 tanuló iratkozott be a skandináv országból. Ebből a szempontból tehát érthető, hogy felmerült a gondolat az orvoskaron: talán egyszerűbb lenne kihelyezett képzést tartani Norvégiában.

– Szögezzük le rögtön az elején: még csak embrionális állapotban van a terv, amelyen több munkatársam is dolgozik már jó ideje – mondta el a lapnak dr. Miseta Attila, a kar dékánja. – Az Országos Akkreditációs Bizottság most tárgyalja a felvetésünket, így egyelőre konkrétumokról még korai lenne beszámolni. Az azonban tény, hogy nagy bennünk az elszánás – s nem mellesleg a Pécsi Tudományegyetem presztízsét is jelentősen emelné, ha összejönne a norvég képzés.

Dr. Miseta Attila hozzátette: Norvégiában folyamatosan kapacitásproblémákkal küzdenek, azaz nincs elég képzett orvos – ennek egyik oka, hogy az ottani képzésre keveseket vesznek fel.

A teljes cikket az Új Dunántúli Napló oldalán olvashatja!

(forrás: Dunántúli Napló)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés