hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Minden harmadik hallgató külföldön lesz orvos

Sokan járnak a baranyai megyeszékhely orvoskarára, sokan végeznek is – ám minden harmadik itt végzett diák külföldön lesz orvos - írja a Dunántúli Napló.

– Jelenleg nagyjából a diákjaink harminc-negyven százaléka „tűnik el” a diplomaosztó után – vág rögtön a közepébe dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának (PTE ÁOK) dékánja. – Vagyis pontosítok: a magyar rendszerből tűnnek el, mivel külföldön vállalnak munkát.

Az már korábban is tudott volt, hogy a végzett orvosok egy része nem Magyarországon képzeli el a jövőjét, ám mostanra ez a szám kezd aggasztó méreteket ölteni: hazánkban jelenleg már csupán annyi regisztrált doktor van (nagyjából huszonnyolcezer), mint a feleenynyi lakosú Norvégiában.

– Úgy véljük, hogy ez az állapot nem tartható fenn, ezért az új felsőoktatási törvény tervezetéhez kidolgoztunk egy javaslatot – tette hozzá a PTE ÁOK vezetője. – Ennek lényege, hogy aki belép a rendszerbe, azaz diákká válik, az egyben arra is kötelezi magát, hogy a diplomaszerzés után is Magyarországon fog dolgozni. Amennyiben viszont mégis a határainkon kívül áll munkába, akkor kamatmentesen visszafizeti a képzése költségét, amely nagyjából 13 millió forint.

A terv jelenleg még a kormány asztalán pihen, s azzal Miseta Attila is tisztában van, hogy az elfogadásig még rengeteg egyeztetésre van szükség.

– Nyilvánvaló, hogy ez az állapot, hogy például kis túlzással egész megyék vannak magyar háziorvos nélkül, nem tartható fenn, ám az is tudjuk, hogy a kezdeményezésünknek még sok, elsősorban jogi próbát ki kell állnia. Hogy egy nagyon egyszerű példát is mondjak: azt maximálisan támogatjuk, hogy a diákjaink külföldön is tanuljanak, akár több évet is – ám aztán térjenek vissza Magyarországra. A cél tehát nem egyfajta maximális röghöz kötés, hanem az, hogy a befektetett pénz, az állam befektetett pénze ne tűnjön el egy csapásra. Veszélyes a javaslatunk, hallottuk már sokaktól – mi inkább úgy mondanánk, hogy továbbgondolásra méltó.

A teljes cikk a Dunántúli Napló oldalán olvasható.

Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés