hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Jövőre új vakcina várható

Néhány ország már túl van a járvány csúcsán

Csaknem húsz európai országban gyorsult az influenza terjedése, néhány országban viszont úgy tűnik, a járvány már elérte csúcspontját.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ legfrissebb jelentése szerint a 2011/12-es influenzaszezon az elmúlt évekhez képest később kezdődött, a terjedés iránya továbbra sem rajzolódik ki egyértelműen. Február 13. és 19. között az influenza terjedése tizenkilenc európai országban erősödött, míg Bulgária, Málta és Olaszország két egymást követő héten is csökkenő trendről adott jelentést, így feltételezhető, hogy ezek az országok már túljutottak az influenzajárvány csúcsán – adta hírül az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hivatalos Facebook-oldalán szombaton.

A hetedik héten tizenegy országból jelentették az influenza terjedését: Magyarország mellett a szomszédos Ausztriából és Szlovéniából, továbbá Belgiumból, Észtországból, Franciaországból, Görögországból, Olaszországból, Norvégiából, Portugáliából, valamint Spanyolországból. A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok által beküldött minták csaknem felében mutatták ki az influenzavírust.

A bizonyítottan influenza okozta megbetegedések közel 96 százalékáért az influenza A vírus volt felelős, a többi esetben az influenza B vírust mutatták ki. Az idei szezonban terjedő influenza A(H3) és B vírusok "genetikai, illetve antigénszerkezeti tulajdonságaik alapján" egyre inkább különböznek a 2011/12-es szezonális influenza elleni védőoltásban található törzsektől, így az Egészségügyi Világszervezet a következő szezonra már más összetételű vakcinára tett javaslatot.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés