hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Négyből egyszer jártak jól a betegek

Az áprilisi újabb patikai árváltozások apropóján tekinti át a NOL, hogy hogyan jártak a a betegek, illetve a költségvetés az utóbbi évek gyógyszerár-szabályozása következtében.

Bár a kormányzat szerint a gyógyszerpiaci megszorítások miatt a betegek terhei nem nőhetnek, a gyakorlatban nem lehetett megóvni az egészségügy szereplőit a gyógyszertámogatások elvonásának következményeitől – idéz a lap Fekete Tibor szakértő legfrissebb gyógyszerpiaci elemzéséből. Míg 2010-ben a gyógyszerek árához 357 milliárd forint támogatást fizetett a biztosító, a kormányváltás évére ez az összeg 238 milliárdra csökkent.

A támogatásra költhető összeg apadásával párhuzamosan szűkült a támogatott készítmények köre, és összességében – a 2012-es év kivételévelvalamennyi évben nőttek a betegterhek is. A gyógyszerpiac alakulását évek óta elemző szakértő szerint a betegeknek 2010-ben 2,2 százalékkal, 2011-ben 14,8 százalékkal kellett többet fizetniük a patikában az orvosságaikért, mint egy évvel korábban. 2012-ben átlagosan 9,9 százalékot nyertek a betegek, ám tavaly ismét növekedtek a lakossági terhek 12,1 százalékkal – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)

cimkék

hirdetés

Könyveink