hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Nagy ország, nagy győzelem

Három évvel az utolsó regisztrált megbetegedés után az Egészségügyi Világszervezet (WHO) márciusban hivatalosan is gyermekbénulás-mentessé nyilváníthatja Indiát – írja az MNO.

Három éve nem jelentettek járványos gyermekbénulást az országból – közölte a betegség felszámolását célul kitűző Global Polio Eradication Initiative (GPEI) nevű szervezet.

A járványos gyermekbénulást (poliomyelitis) a poliovírus okozza, mely elsősorban széklet útján terjed, kisebb mértékben cseppfertőzéssel, fertőzött élelmiszerekkel vagy vízzel. Jellemzően öt évnél fiatalabb gyermekeket sújt, a központi idegrendszert támadja meg, bénulást, izomsorvadást és időnként halált okoz.

Néhány éve úgy tűnt, Indiában lesz a legnehezebb leküzdeni a betegséget, hiszen a sűrűn lakott országban az összes öt év alatti gyermek megtalálását és beoltását rendkívül megnehezítette a nagy mértékű szegénység, a népesség intenzív vándorlása és a közegészségügyi rendszer gyengesége.

A gyermekparalízis legyőzése India második nagy egészségügyi vívmánya: 1980-ban hosszan tartó immunizálási kampánnyal szüntették meg a himlő előfordulásátolvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés