hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Két év alatt le kell számolni a járványos gyermekbénulással

Annak ellenére, hogy tavaly év végén és idén februárban pakisztáni és nigériai vakcinációs klinikák több dolgozóját is megölték fegyveresek, a poliomyelitis elleni világméretű harc tovább folytatódik. A cél a Föld poliomentessé tétele 2014 végére.

A 2012 decemberi pakisztáni eset után néhány hónappal Nigériában egészségügyi dolgozók estek fegyveres támadás áldozatává. Éppen egy négynapos vidéki vakcinációs kampány befejezéséhez készülődtek Kano tartományban, amikor fegyveresek tüzet nyitottak rájuk és kilenc embert megöltek. Az ország közegészségügyi minisztere akkor azt nyilatkozta, hogy nem világos, hogy a támadók célpontjai kifejezetten a polio ellen küzdő dolgozók voltak vagy egyszerűen azt az egészségügyi intézményt szemelték ki maguknak, mely előtt az egészségügyiek gyülekeztek a kora reggeli órákban. Az utóbbi feltételezést valószínűsíti, hogy a gyilkosságokkal a Bok Haram radikális iszlamista csoportot vádolták, akik korábban már több támadást intéztek rendőrségek és kormányhivatalok ellen is. „Az egészségügyi dolgozók mindig könnyű célpontok” – mondta a miniszter.

A poliomiyelitis vagy járványos gyermekbénulás − mely korábban gyermekek millióinak bénulásához, illetve halálához vezetett – kiszorulóban van Földünkről: a világszerte regisztrált esetek száma 1000 alá csökkent. Manapság már csak néhány országban okoz nagyobb járványokat: Afganisztán mellett éppen abban a Pakisztánban és Nigériában, ahol a merényletek történtek. Bár korábban még nem volt példa rá, hogy a védőoltási programban részt vevők életét kioltották volna, de a nigériai muszlinok között hosszú előzménye van a vakcinákkal szembeni idegenkedésnek. Tíz évvel ezelőtt például a helyi kormányzók 11 hónapra felfüggesztették a vakcinációs programokat, míg nem kaptak meggyőző tudományos bizonyítékokat azon szóbeszédek cáfolataként, hogy a védőoltások AIDS-et okoznak, illetve hogy a nyugati államok ily módon akarják titokban sterilizálni a muszlim lányokat. Már e rövid vakcinációs szünet is elegendő volt azonban ahhoz, hogy a poliomyelitis végigsöpörjön csaknem a teljes afrikai kontinensen. A Nigériából származó vírus akkor egészen Szaúd-Arábiáig jutott.

Idén április végén a globális polioeradikációért küzdő szervezet (Global Polio Eradication Initiative) frissítette korábbi akciótervét, melyben az utolsó polio-eset eradikálásának időpontjául 2014 végét jelölte meg. Addig már kevesebb mint két év van hátra, majd három évvel később, 2017-ben ismételten igazolni kell, hogy a Föld polimyelitistől mentes. A Globális Vakcina Csúcs (Global Vaccine Summit) − melynek tagja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) április 25-én hozta nyilvánosságra a 2013 és 2018 közötti időszakra szóló stratégia tervét, melyben megjelölik, hogy a részt vevő szakmai szervezeteknek milyen feladataik vannak a fertőző betegségek felszámolására és miként igazolhatják eredményeiket. Külön kiemelendő, hogy az akcióterv foglalkozik a biztonságossági kérdésekkel is. „A tavalyi pakisztáni és idei nigériai tragikus esetek azt jelzik, hogy az egészségügyi dolgozóknak újfajta fenyegetettséggel kell szembenézniük. A kormányoknak azonban számos eszköz van a kezükben ahhoz, hogy a különösen kényes területeken megerősítsék a biztonságot és mindent megtegyenek a programok folytonosságáért” – fogalmaznak. Külön kiemelik, hogy az egészségügyi dolgozók számára Pakisztánban és Nigériában nincsenek meg a biztonságos feltételek a vakcinák odaszállítására és beadására, de a veszélyes országok kormányai kinyilvánították, hogy minden szinten törekszenek a poliomyelitis megállítására saját országukban és maximális erőfeszítéseket tesznek a biztonság javítására.

Az új akcióterv ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy a vakcinációs programok szempontjából még az egészségügyi dolgozók ellen indított támadásoknál is nagyobb veszélyt jelent a pénzhiány. A Global Vaccine Summit alkalmával Bill Gates kijelentette, hogy a 6 évre számított 5,5 milliárd dolláros költségvetés egyharmadának fedezését vállalja, és a nemzetközi Rotary szervezet is kinyilvánította, hogy továbbra is jelentős részt vállal az anyagi háttér előteremtésében.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Family Practice News, The New York Times)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés