hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Müller Cecília a kiváló magyar járványügyi rendszerről

Nemzetközi színvonalú, hatékony járványügyi figyelő rendszerünk van, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a haon.hu-nak.

A koronavírus ötödik hullámának lecsengő szakaszában járunk. Ha még nem is vagyunk túl a pandémián, azt már kijelenthetjük, hogy túl vagyunk a nehezén? 

Mindig bizakodónak kell lenni, hiszen ez a járvány rendkívüli próbatétel volt mindnyájunk számára. Valóban abban bízunk, hogy ismerve egy RNS-vírus természetét, talán a következő hullámok – hiszen azokra számítani kell – nem lesznek olyan nagyon nagy mértékűek, mint korábban. Szeretném hinni és bizakodom abban, hogy a nehezén valóban túl vagyunk. 

Milyen szerepe volt az oltakozásnak, illetve a járványügyi szigorításoknak abban, hogy ezt a járványt vissza tudjuk szorítani? 

Ez rendkívül fontos feladat volt. Nagyon gyorsan tudtunk oltóanyagot szerezni, hiszen az elsődleges megelőzésnek ez a legfontosabb kiemelkedő és specifikus eszköze. Magyarországon nem áll távol ez a téma az emberektől, hiszen a kötelező védőoltási rendszernek köszönhetően megszűntek a védőoltással megelőzhető járványos megbetegedések. Abban bízunk és reméljük, hogy a koronavírus-járványt is leküzdjük. Természetesen látjuk azt, hogy nagyon gyorsan mutálódik a vírus. Ezek az oltóanyagok még az eredeti vuhani törzzsel szemben lettek kifejlesztve. Ezért a hatékonyságuk bizonyos mértékig csökken, ugyanakkor kombinált új oltóanyagokat állítanak most már elő. 

Bizakodva nézünk elébe annak, hogy minden koronavírus-mutációval szemben egyre hatékonyabb oltások állnak majd rendelkezésünkre. Ez rendkívül fontos minden fertőző megbetegedés, különösen egy pandémia esetén. Az kell, hogy időben – az időfaktor nagyon fontos – és hatékony védőoltás álljon rendelkezésünkre. Ez alapvető szükséglet.

(...)

Ha visszatekint, hogyan értékeli Magyarország fellépését a koronavírus-járvánnyal szemben? 

Rendkívül hasznos és jó ötlet volt felállítani az operatív törzset, amelyben minden tudás különböző szakmákból szintetizálódni tudott. Ez nagyon fontos, hiszen a járvánnyal nem kizárólag egészségügyi problémák kerültek a felszínre, ezt tudjuk mindnyájan.

Az operatív törzs tagjai között létrejött az az információcsere, amely a hatékony járványkezeléshez szükséges. Ennek köszönhetően is nagyon sokszor olyan lépéseket tudtunk megtenni, amiket még Európának, illetve a többi országnak nem sikerült időben elérni.

Sok-sok tanulmánycikk jelenik meg most már a mi tollunkból is, amivel visszatekintve tudjuk elemezni a járványkezelésnek a hatékonyságát. Ezt ajánlom is a figyelmükbe, a közeljövőben számos kutatási eredményről adunk számot. 

Milyen szerepet tölt be a járványkezelésben a Nemzeti Népegészségügyi Központ? 

Magyarország hagyományosan Európa legjobban felkészült országainak egyike a járványügyi biztonság tekintetében. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményeként a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) az alapfeladata, hogy folyamatosan kövesse és amennyire csak lehet, biztonságban tartsa Magyarország járványügyi helyzetét. Nemzetközi színvonalú járványügyi figyelő rendszerünk van, hatékony, valós idejű informatikai rendszerrel rendelkezünk, és az oltóanyagok fejlesztésében is zászlós szerepet vállaltunk.

A teljes interjút a haon.hu közli.

(forrás: HajdúOnline)
hirdetés

Könyveink