hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Orbán Viktorhoz és Kásler Miklóshoz fordult az orvosi kamara

Az egészségügy megújítása és a háziorvosok egyre nagyobb terhei miatt a MOK levélben fordult a kormányfőhöz és a miniszterhez.

Az egészségügy jövője érdekében levélben fordult a miniszterelnökhöz a Magyar Orvosi Kamara (MOK). Kincses Gyula, a MOK elnöke az Indexnek elmondta: amellett, hogy értékelték az elmúlt ciklus eredményeit, javaslatokat is tettek arra, hogy mi az, amit mindenképpen meg kellene valósítani a következő ciklusban.

Orbán Viktornak címzett levelünkben arról írtunk, hogy történelmi jelentőségűnek tartjuk az elmúlt időszak két nagyon fontos és ráadásul összehangolt intézkedését, a hálapénz betiltását és a béremelést. Előbbinek köszönhetően a rendszer tisztességesebbé válik, hiszen míg korábban egy láthatatlan kéz, a hálapénz szervezte az ellátást, addig mára megteremtődött a lehetőség a betegutak szabályozására. A béremelés szintén nagyon fontos lépés volt, és ki kell mondani, hogy ilyen mértékű emelésre az egészségügyben korábban még soha nem volt példa – idézte fel a MOK elnöke az elmúlt ciklus két kiemelkedő intézkedését.

Kincses Gyula szerint az ellátás minősége, teljesítménye ezt nem követte, a páciensek a szolgáltatással nem lettek elégedettebbek, és bár tavaly márciusban az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt is bevezették – ami növelte az állami befolyást szektorban –, a reményeket végső soron egyik intézkedés sem váltotta be. Természetesen ezeket az észleléseket nagyban torzítja a Covid, és nagyon nehéz azt megvizsgálni, hogy hol tartanánk most, mekkorák lennének a várólisták, ha nincs a pandémia. Látni kell, hogy az elmúlt két évben feje tetejére állt az ellátórendszer, kollégák lettek átirányítva egyik intézményből a másikba, és rengeteg volt a szervezési probléma. Mindez a hagyományos funkciókat, a tervezett ellátásokat, műtéteket, kivizsgálásokat hátráltatta – értékelte a hazai járványkezelést a MOK elnöke, megjegyezve, hogy időről időre egyébként is szüksége van az egészségügynek egy komolyabb megújulásra, újratervezésre, hiszen folyamatosan változnak a minket körülvevő betegségek, az alkalmazható technikák és a gyógyítás módja. A folyamatos korrekciók mellett időnként szükség van nagyobb, rendszerszintű átalakításra is.

Emlékeztetett rá, hogy az utolsó komplett terv, a Semmelweis Terv több mint tíz éve készült, így most ismét elérkezett az idő a megújulásra. Az új komplex terv készítésében a Magyar Orvosi Kamara is örömmel venne részt.

*

A Covid tesztelés miatt a háziorvosokra nehezedő egyre nagyobb terhek miatt fordultak levélben az EMMI vezetőjéhez a Magyar Orvosi Kamara képviselői. A szerdai levélben a többi közt azt kérik Kásler Miklóstól: alakítsanak ki önálló oltó- és tesztelőpontokat az ügyeleti szolgálatok nappali kapacitására alapozva, melyben a háziorvosok is részt vehetnének, kiegészítő díjazás mellett, jelzi a Weborvos.

cimkék

mok
hirdetés

Könyveink