hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

MSZP: kórházbezárási hullám indulhat a fővárosban

Elfogadhatatlan, hogy az iskolabezárások után egy minden korábbinál nagyobb kórházbezárási hullám indulhat a fővárosban - mondta Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője.

A szocialista politikus szerint a kormányzat Semmelweis Terve nyomán bezárás fenyegeti a fővárosi kórházak mintegy háromnegyedét. A fővárosi sürgősségi ellátási központok átszervezéséről a kormány a szerdai ülésén tárgyal - tette hozzá.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára, Szócska Miklós által előterjesztett javaslat három sürgősségi ellátási centrumra osztaná fel Budapestet - mondta Horváth Csaba, hozzátéve: az Uzsoki Kórház, a Szent Imre Kórház, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, a Károlyi Sándor Kórház, a Heim Pál Gyermekkórház és a Péterfy Sándor utcai Kórház sem szerepel ezek között.

Emlékeztetett rá, hogy ezeket az intézményeket az elmúlt években több 10 milliárd forintból bővítették és újították fel. A szocialista politikus megfogalmazása szerint "komoly az aggály, hogy az Uzsoki bezárásra és értékesítésre vár bizonyos fideszes fejekben".

Havas Szófia, a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista alelnöke szerint a tervezet szakmailag teljesen kidolgozatlan, "elképzelhetetlen struktúrákat" ír le, és nem rendeltek hozzá forrásokat.

A szocialista szakpolitikus szerint ezeket az intézményeket nem állami kézbe vennék, hanem a Semmelweis Egyetem "terjesztené ki hatókörét". Utóbbinak azonban nincs gyakorlata a sürgősségi ellátásokban, és nincs meg hozzá a megfelelő struktúrája sem - tette hozzá.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink