hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

MSZP: akadályozzák meg a kórházbezárásokat!

Az MSZP felszólította Tarlós István főpolgármestert, hogy "valljon színt, tudott-e a kormánynak a főváros egészségügyi intézményeit illető terveiről".

Horváth Csaba, a szocialista párt fővárosi elnöke keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: azt várja a főváros vezetőitől és a fideszes kerületi polgármesterektől, hogy akadályozzák meg a kórházbezárásokat.

Horváth Csaba elmondta: az elmúlt hetekben, hónapokban számos egészségügyi koncepció jelent meg a kormányzat részéről, egy másfél hete kiszivárgott, nem valódinak titulált javaslat pedig a politikus értelmezése szerint a fővárosi kórházak felének bezárását jelentené. Mint fogalmazott: az így felszabaduló ingatlanok "más fontos hasznosítását" nem tudja támogatni. A budapesti pártelnök emlékeztetett: az elmúlt nyolc évben 30-40 milliárd forint értékű fejlesztés volt az egészségügyben.

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője feltette a kérdést, hogy a városvezetés hogyan garantálná az egészségügy javulását, ha először szervezeti, majd strukturális átalakítást hajt végre. Horváth Csaba ezt a legnagyobb szakmaiatlanságnak nevezte. A politikus szerint Tarlós István főpolgármester vagy nem ismeri ezt az anyagot, és alkalmatlan a feladatára, vagy pedig "asszisztál és hülyének néz".

Felvetette azt is, hogy ha a városvezető tudott a tervről, akkor a budapestiek legsúlyosabb veszteségét támogatta. Ha nem ismerte az abban foglaltakat, akkor el kell gondolkodnia, valóban ő-e a főpolgármester, vagy "egy főispán, aki végrehajtja a város felszámolását".

Horváth Csaba felszólította a városvezetést, hogy fejezze be a kórházigazgatók leváltását, a fővárosi egészségügy szétverését, és a polgárokat szolgálja.

Havas Szófia, a főváros egészségügyi bizottságának szocialista alelnöke arról számolt be: tudomása szerint a fővárosi ingatlaneladásokból származó bevétel veszteséges ellátókhoz jutna, például az Állami Egészségügyi Központhoz, a Semmelweis Egyetemhez, valamint a Rókus Kórház négymilliárd forintos jelzálogát is ebből finanszíroznák. Kifejtette: nemcsak elherdálnák a fővárosi vagyont, hanem a kapcsolódó Országos Egészségbiztosítási Pénztár-finanszírozást is nem fővárosi fenntartású intézmények működtetésére szánnák. Ezzel a fővárosi betegek egészséghez való alkotmányos alapjoga is sérülne - tette hozzá.

A szocialista egészségpolitikus arról is beszélt, hogy jelenleg 70 milliárd forint értékű üres egészségügyi ingatlan van, de a jelen ingatlanpiaci körülmények között azokat sem lehet eladni.

A Fidesz szerint az MSZP-nek volt ideje megvalósítani saját egészségügyi elképzeléseit Budapesten

A Fidesz-KDNP szerint a szocialista pártnak 20 éve volt megvalósítani saját egészségügyi programját, hiszen 2010 szeptemberéig többségük volt a Fővárosi Közgyűlésben. Németh Zoltán, a párt fővárosi frakcióvezetője Horváth Csaba sajtótájékoztatójára reagált.

Németh Zoltán úgy fogalmazott: Horváth Csaba annyiban van otthon az egészségügyben, hogy vélhetően ő is volt már beteg. "Joggal vetődik fel a kérdés, hogy most biztos jól van?" - tette hozzá. A fideszes politikus szerint érthetetlen, hogy az elmúlt 20 év fővárosi szocialista és liberális vezetése hogy hagyta ilyen állapotban az egészségügyet. Mint fogalmazott, ha "olyan remek koncepciójuk volt, akkor miért nem valósították meg, hiszen egészen 2010 szeptemberéig mindig többségük volt a Fővárosi Közgyűlésben.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink