hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Tagadja az ingatlanhasznosítást Szócska

Szócska Miklós szerint "zavarkeltésnek" mínősíti a kórházi ingatlanok eladásával kapcsolatos híreket, mint mondja, a nyilvánosságra került előterjesztések csak "kitöltetlen űrlapok".

Szócska Miklós szerint valakinek az az érdeke, hogy zavart keltsen, és egy átlátható rendszer helyett fennmaradjanak a jelenlegi viszonyok az egészségügyben.

Az egészségügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatón reagált arra a hírre, amely több napilapban is megjelent, és amely fővárosi intézmények bezárásáról szólt egy kiszivárgott kormánytervezet alapján.

Szócska Miklós szerint nagy bajban lehet az, aki olyan eszközhöz nyúl, hogy "kitöltetlen űrlapok alapján" tájékoztatja a sajtót, mivel a tudomása szerint a sajtó birtokába két változat került, melyek közül a második dátumú anyagban még számok sincsenek.

A fővárosi intézmények bezárásáról érdeklődőknek az államtitkár kérdéssel felelt: a sajtó birtokába került anyagokban szerepel-e az, hogy "bezárnának intézményeket"?

Mint fogalmazott: "abban nincs semmi szenzáció", hogy véleményük szerint a budapesti egészségügyi ellátórendszert funkcionális integráció alá kell vonni. Eddig szakmai előkészítő munka folyt, a hivatalos anyag heteken belül a kormány elé kerül.

Szócska Miklós ismét hangsúlyozta: eladásról, összevonásról nincs szó, csak arról, hogy a budapesti ellátórendszert integráltan kell megszervezni, gondoskodni kell a budapestiek sürgősségi ellátásáról. Ennek a szempontrendszerét állítják össze most - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, hogy országjárása során folyamatosan tájékoztatta az intézetvezetőket, országgyűlési képviselőket és helyi vezetőket átalakítási szándékaikról. Így a budapesti intézményeket érintő változásokról Szentes Tamás főpolgármester-helyettessel, az egyházi és egyetemi intézmények vezetőivel heti rendszerességgel egyeztetnek.

Szócska Miklós szerint "ésszerűsítésre van szükség". Hozzátette: ha valahol épül egy ortopédiai, traumatológia, sebészeti beavatkozásokra alkalmas műtő, akkor célszerű a köré szervezni a sürgősségi ellátásokat, nem pedig oda, ahol ráomlik a vakolat az orvosokra.

Van olyan kórházi épület, ahol a parkolás is megoldhatatlan - tette hozzá. A sürgősségi ellátócentrumok helyét ezért logisztikai és szakmai szempontok alapján választják ki. Azon dolgoznak, hogy megtalálják azt a megoldást, amellyel hatékonyan tudják használni az épületeket, és foglalkoztatni a bennük dolgozókat.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a dolgozókkal az intézmények funkcionális integrációja után, leszögezte: mindenkire szükség van, orvosra, szakdolgozóra egyaránt. Az államtitkár arra is kitért: az orvosok átlagosan öt-hét évvel korábban halnak meg, mint a magyar lakosság átlaga. Ennek oka Szócska Miklós szerint valószínűleg az, hogy kénytelenek számos többletügyeletet vállalni, miközben a műtőknek csak az egynegyede működik. "Fel lehet tenni a kérdést, hogy mit fizessenek: az orvosok és a szakdolgozók bérét, vagy az üres, nem működő műtőket fűtsék" - fűzte hozzá Szócska Miklós.

Konkrét példaként említett egy Szabolcs utcai épületet, amely üresen áll, őrzése pedig drága. Szócska Miklós azt mondta: konkrét értékesítési szándékról még szó sincs. Ugyanakkor ha van egy új, racionális koncepció, akkor az az elv, hogy a célvagyon ne kerüljön máshová, hanem az egészségügyi infrastruktúra fejlődését szolgálja - mondta az államtitkár.

A sajtótájékoztatón felvetődött a kérdés, hogy mi lesz az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet szintén üresen álló épületének sorsa. Erre az államtitkár azt felelte: "az OPNI az egészségügy szentélye, az egészségpolitikai őrület szimbóluma". Ezért ott valamilyen, egészségügyhöz kapcsolódó funkciót van értelme létrehozni, de döntés még erről sincs - tette hozzá.

MSZP: káosz és döntésképtelenség

A fővárosi egészségügyi ellátórendszer átalakításával kapcsolatban csak a káosz és a döntésképtelenség látszik, a kiszivárgott koncepciókat pedig a kormány tagadja - reagált Horváth Csaba,

Az MSZP budapesti frakcióvezetője sajtótájékoztatóján azt mondta, ha elfogadják a kiszivárgott koncepciót, akkor a bonyolultabb betegutak lesznek, a fővárosiak drágább ellátást kapnak.

Havas Szófia, a fővárosi MSZP egészségpolitikusa úgy véli, folytatódik a "koncepciótlan vagdalkozás", és semmilyen konkrét elképzelés nem született az ellátórendszer jobbá tételére. Hozzátette: a sok évtized alatt felhalmozott és rendbe tett egészségügyi ingatlanok "lenyúlása" tarthatatlan, ezért arra szólítják fel a kormányt, hogy vonja vissza az előterjesztést.

LMP: Kórház vasággyal eladó!

A fideszes egészségügyi érdekcsoportok háborúskodása újabb szakaszhoz érkezett - áll a Lehet Más a Politika közleményében, amely szerint "ismét napirendre került a fővárosi kórházak államosítása." A párt szerint mindez csak arra szolgál, hogy az előző kormány által kiürített, eladósorba került kórházak mellett újabb épületeket lehessen privatizálni. Az LMP úgy fogalmaz: nem a kórházfenntartó kilétén múlik az egészségügy jövője.

"A Fideszt és az MSZP-t csak a kórházi ingatlanvagyon sorsa hozza lázba, ezért folytatnak álvitát arról, hogy ki az "ideális" kórházfenntartó. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár az eladott épületekből tervezi finanszírozni a reformot. Üdvös volna, ha a jövőben nem az ingatlanspekuláció határozná meg az egészségpolitikát, és nem csak ilyen áron juthatna forrásokhoz az ágazat."

Az igazi kulcskérdés a finanszírozás, a betegút-szervezés és a betegségmegelőzés. Nem az a lényeg, hogy ki lesz a fővárosi kórházak fenntartója, hanem az, hogy mindenkit a megfelelő szinten, költséghatékonyan lássanak el. Azon múlik az ellátórendszer jövője, hogy miként erősítik meg az alapellátást, és mikor lesz végre forrás a népegészségügyi programokra. Az LMP azt várja, hogy célzott bérpolitikával állítsák meg végre az orvosok, a rezidensek, a szakápolók elvándorlását.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink