hirdetés
hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

MSZP: a kormány fejezze be a taktikázást bérügyben!

Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy törvénymódosítással teremtse meg az egészségügyi dolgozók bérfelzárkóztatási programjának fedezetét.

Mesterházy Attila, az ellenzéki párt elnöke hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében arról írt, hogy ezekben a napokban egészségügyi dolgozók tízezrei, az átlag alatt kereső ápolók, fiatal orvosok szembesülnek azzal, hogy a kisjövedelműek számára hátrányos adóváltozások miatt akár 10 százalékkal kevesebb pénzt kapnak, mint egy hónappal korábban.
Mesterházy arra hívja fel a figyelmet, hogy a kórházaknak és a szakrendelőknek jelenleg nincs forrásuk a bérkompenzációra, ráadásul a nem közalkalmazott háziorvosok és a mellettük dolgozók még erre sem számíthatnak.

A politikus szerint eközben a kormányzat a meghirdetett bértárgyalásokat mondvacsinált ürüggyel halogatja, hiszen az egészségügyért felelős államtitkár úgy nyilatkozott, hogy még egyeztetnek, és szakmánként az eltérő bérhelyzetet figyelembe véve teszik meg differenciált ajánlatukat. Mesterházy Attila szerint ez azt jelenti, hogy a bérígéretnek nincs valós fedezete. A politikus úgy véli, hogy a kilátásba helyezett 15 milliárdos chipsadóbevétel erősen túlbecsült és a folyó kiadásokra csak átmenetileg használható uniós forrás nem jelenthet garanciát az egészségügyi dolgozóknak, hiszen az idei költségvetés semmilyen előirányzatot nem tartalmaz a bérek emelésére.

Az MSZP ezért azt követeli, hogy a kormány fejezze be a taktikázást, hozza nyilvánosságra az érdekképviseletekkel megbeszélendő bérfelzárkóztatási programot, annak fedezetét pedig törvénymódosítással teremtse meg.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés