hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Csalódtak a bértárgyalásban, maradnak a tiltakozásnál

A FAKOOSZ elnöksége állásfogallásban értékelte az ágazati bértárgyalás eddigi két fordulóját, s úgy látják, hogy nekik már csak a tiltakozóakció maradt.

A dr. Selmeczi Kamill elnök által jegyzett közleményben így fogalmaznak:

„Véleményünk szerint az egészségügyi bértárgyalások jelenlegi helyzetének ismeretében várhatóan nem lehet majd érdemi megállapodásról beszélni az alábbiak miatt:

1.    A tárgyalások során jelenleg nem cél, hogy az alapellátásra (háziorvosok, házi gyerekorvosok, fogorvosok) is kiterjedjen. Szócska államtitkár úr mindkét tárgyaláson egyértelműen kijelentette a MOSZ „vendégeként” résztvevő, hivatalosan meg sem hívott Selmeczi Kamill FAKOOSZ-elnöknek, hogy az alapellátás „problémáit” ebben a körben nem tudják rendezni. Ezzel közel 30 000 egészségügyi szakember bizonyosan kimarad az esetlegesen létrejövő ágazati bérmegállapodásból.

2.    Mintha 2012. évre letudottnak tekintené az Államtitkárság az alapellátás „bérrendezését” az eszköztámogatás újraindításával, a tavaly év végi „1 havi” (gyakorlatban 2/3 havi) finanszírozás kiutalásával, ami lényegét tekintve nem is többletforrás, csupán az átfutási idő csökkentése történt. Azaz: az alapellátásban nem várható a finanszírozás változtatása, így 2012-ben az előző évhez képest kb. 8-10 % reálérték-csökkenés várható, amelyből még a jelenlegi bér- és jövedelmi viszonyok megtartása is kérdéses. Ez pedig szöges ellentétben áll a kormányprogrammal: „Az új kormánynak vállalnia kell, hogy javítja a családorvosi praxisok finanszírozását és megőrzi annak reálértékét.”

3.    A Kormány részéről megjelölt források – mindösszesen 25-30 milliárd forint, ami kézzelfoghatónak látszik – még egy első lépcső elindításához is elégtelenek a tartós és elfogadható (a pálya- és ország elhagyást megállító), az egészségügy valamennyi dolgozóját érintő bérrendezéshez. A Kormány e területen is elmaradásban van. „Ma GDP-arányosan 1%-kal, közel 300 milliárd forinttal kevesebb jut nálunk egészségügyre, mint szomszédainknál. Cél, hogy az új kormányzati ciklus során az arány javuljon.” (Kormányprogram 2010.) Ha csak időarányosan teljesítené a kormány ezen célkitűzést, még a jelenlegi gazdasági helyzetben is gyakorlatilag csak a technikai kérdésekről kellene megegyezni a tárgyaló feleknek, és az elvárt béremelés az ágazat teljes egészére, valamennyi dolgozóra kiterjedően létrejöhetne.

4.    Aggályos, hogy bárminemű megállapodás szentesítéséhez, hatályba lépéséhez várhatóan parlamenti jóváhagyás is szükséges lesz, mivel számos törvény módosítása is kell a minimális garanciához.

A FAKOOSZ elismeri Szócska Miklós államtitkár úr és az államtitkárság által tett erőfeszítéseket a jelenlegi helyzet normalizálása érdekében, de amíg érdemi többletforrások nem állnak rendelkezésre, amely már kormányzati kompetencia, érdemi változás nem várható.  Ezért kérjük a kollegákat, hogy továbbra is csatlakozzanak a MOSZ által meghirdetett, általunk is támogatott, az önként vállalt túlmunka megtagadására irányuló akciónkhoz.”

(forrás: FAKOOSZ)
hirdetés

Könyveink