hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

MSZP: a Fidesz beismerte, hogy tönkretette az egészségügyet

Havas Szófia, a Fővárosi Közgyűlés Egészségpolitikai és szociális bizottságának szocialista alelnöke szerint a Fidesz beismerte, hogy tönkretette az egészségügyi ellátórendszert.

Az Magyar Szocialista Párt szerdai közleményében Havas Szófia azt írta: a kormánypárt egészségpolitikai kudarcát az a Magyar Hírlapban megjelent interjú igazolja, amelyben Sinkó Eszter egészségügyi szakközgazdász, a szakminiszter tanácsadó testületének egészség-gazdaságtani tagozatának vezetője kifejtette, a mai kórházi struktúra fenntartásához kevés a pénz, ezért szerkezeti átalakítás kell, s a kisebb és hatékonyabb kapacitások miatt felszabaduló forrásokat az orvosok, nővérek bérének emelésére lehet fordítani. Hozzátette: Magyarországon elegendő lenne 70 kórház az akut és a krónikus ellátás teljes körű biztosításához, de jelenleg kétszer ennyi intézmény van.

Havas Szófia szerint több mint egy éve semmilyen határozott elképzelés nincs az ágazatban, a kormányzat csak szavakban politizál, emellett minden nyilvános vitát kerültek, amely az ágazat jövőjéről szólhatott volna. Mint írta, úgy tűnik, a kormány nem növelni akarja a szakdolgozók számát, hanem radikálisan csökkenteni, "Szócska Miklós nem létező pénzekből akarja rendezni a rezidensek és az ágazatban dolgozók bérviszonyait" - fogalmazott a politikus, aki szerint a kórházak területi elosztásának átalakítása oda vezethet, hogy a betegnek a jelenleginél jóval többet kellene várnia az orvosra, illetve mentőre, hiszen nagyságrendekkel nagyobb területet kellene egy-egy kórháznak ellátnia. Emellett a - jövő évre tervezett - újabb 96 milliárdos forráskivonás hatására a gyógyítás minősége romlani, a várólisták pedig növekedni fognak - értékeli.

hirdetés

Könyveink