hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Csapdákban vergődik az egészségügyi ellátórendszer

A mai kórházi struktúra fenntartásához kevés a pénz, ezért szerkezeti átalakítás kell - írja Sinkó Eszter egészségügyi szakközgazdásszal készített interjúja nyomán a Magyar Hírlap.

A kisebb és hatékonyabb kapacitások miatt felszabaduló forrásokat az orvosok, nővérek bérének emelésére lehet fordítani - nyilatkozta Sinkó Eszter egészségügyi szakközgazdász, a szakminiszter tanácsadó testületének egészség-gazdaságtani tagozatának vezetője. A Magyar Hírlap szerdai számában megjelent interjúban Sinkó Eszter úgy fogalmaz: "minél nagyobb mérvű az átalakítás, annál nagyobb hatékonysági tartalékot lehet felkutatni az ágazatban". A nemzetközi szabványokat idézve közölte, hogy Magyarországon elegendő lenne 70 kórház az akut és a krónikus ellátás teljes körű biztosításához, de jelenleg kétszer ennyi intézmény van.

A kórházak jelenlegi problémái abból adódnak, hogy "az elmúlt öt esztendőben jelentős mennyiségű forrást vontak ki az ágazatból: az egészségügyi közkiadások a GDP hat százalékáról öt százalék alá estek" - nyilatkozta a lapnak a szakértő. Hozzátette: "a problémák alapvetően ebből erednek, így a kezelésmód sem a tulajdonviszonyok oldaláról érkezhet érzésem szerint. Sajnos megint anélkül döntünk a kórházak államosításáról, hogy alaposan megnéztük volna, hogyan teljesítettek az önkormányzatok húsz évig tulajdonosként."

A teljes cikk a Magyar HÍrlap szerdai számában olvasható.

(forrás: Magyar Hírlap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés