hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Évi 400 ezret takaríthat meg, aki csal...

Mozgáskorlátozott igazolványok: Hamis, hamisított, jogosulatlan

...3 évet kaphat

A mozgáskorlátozottak részére fenntartott parkoló jogosulatlan elfoglalásáért 1.074 személlyel szemben 1 millió 158 ezer forint bírságot szabott ki 2010-ben a nyíregyházi közterület-felügyelet és 410 személyt jelentettek fel szabálysértés, illetve közokirat hamisítás vétsége miatt - írja a SzabolcsOnline.

– Nemcsak a rendőrséggel közösen szervezett akciók során, hanem egész évben kiemelt figyelmet fordítunk a mozgáskorlátozott igazolvánnyal parkolók ellenőrzésére, amit alátámasztanak a tavalyi adatok is. Sőt, idén már több mint 15 ilyen esetben tettünk feljelentést – mondta el a lapnak Tóth Géza, a felügyelet vezetője. Évente átlagosan 400 ezer forint parkolási díjat takaríthat meg az, aki jogosulatlanul parkol az igazolvánnyal, de nem éri meg, hiszen a tettéért akár 3 év börtönbüntetést is kaphat. A felügyelet vezetője azt mondja, nem lehet kijelenteni, hogy csak a belvárosban találkoznának szabálysértőkkel, a megyeszékhely szinte minden pontján bukkannak visszaélőkre. Ritkán fordul elő, hogy hamisított kártyája legyen valakinek, jellemző a jogosulatlan használat, amikor nem a kártya tulajdonosa vezeti az autót, de a hozzátartozót sem szállítja.

Mozgáskorlátozott igazolványokkal parkolók: lesz még ellenőrzés

– Miután a felfestett útburkolati jel önmagában tiltja, hogy a mozgásukban korlátozottaknak kijelölt helyen más parkolhasson ezért a bevásárlóközpontok parkolóit is ellenőrizni szoktuk. A szabálysértés itt is szabálysértés – hangsúlyozza Tóth Géza, aki hozzátette: az idén már volt a rendőrséggel közös akciójuk, s még legalább kettőt terveznek.

A teljes cikk a SzabolcsOnline oldalán olvashatja.

– A rendőrség az előírásoknak megfelelőn folyamatosan, visszatérően ellenőrzi a mozgáskorlátozott parkolási igazolványok használatának jogosságát. Rendszeresen a közterület-felügyelettel közös ellenőrző-akciókat is végzünk, illetve akkor ellenőrzünk, ha jogsértésre utaló információ jut a birtokunkba – mondta el érdeklődésünkre Fedor Rita főhadnagy, a megyei rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője. – A jogszabály értelmében közokirat-hamisítást követ el, aki hamis vagy hamisított, illetőleg más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál, tette három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(forrás: SzabolcsOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés