hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Milliárdokra perlik a mentőszolgálatot

Milliárdokat követel elmaradt pótlékként az új mentőszakszervezet a munkaadótól, került szóba az FN24 interjújában, amelyben az Országos Mentőszolgálat főigazgatóját kérdezték.

Dr. Mártai Istvánt emlékeztették, az érdekvédelmükkel elégedetlen munkatársai novemberben új érdekvédő szövetséget alakítottak. Ennek elnöke, Kusper Zsolt szerint viszont az OMSZ vezetése nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni velük. Igaz ez?- kérdezték a főigazgatótól.

„A hivatalos megkeresés jelenleg zajlik ezzel a szervezettel. Személyes találkozásunk nem volt.  Az interneten értesültünk a szövetség létrejöttéről, majd december 8-án megkerestek minket levélben, mi válaszoltunk is másnap. Kértük, írják meg, hogy kik ők, mik ők, mi a céljuk. Szerintem így működik a hivatalos kapcsolatfelvétel. A mi levelünkre huszonegyedikén kaptunk választ. Mi értelemszerűen tartjuk a karácsonyi ünnepeket, a szabadságot, tehát hamarosan reagálunk.” – mondta a főigazgató. Ami már csak azért is aktuális lehet, mert az FN 24 információja szerint az új szakszervezet keresetet nyújtott be a Fővárosi Munkaügyi Bíróságra. Ugyanis szerintük az OMSZ minden hónapban mind az ötezer-hatszáz dolgozótól jogtalanul tart vissza húszezer forintot. Három évre visszamenőleg kamatostul követelik az egészségkárosodási kockázati pótlékot.

„A Facebookról értesültünk a bírósági megkeresésről. Ezt nehéz kommentálni. Nem tudjuk, mi van benne, ki adta be, egyáltalán beadta-e. Hivatalos tájékoztatást nem kaptunk” – reagált erre Mártai István. S hogy kinek jár a kockázati pótlék? „Ehhez kockázatértékelést kell végezni, majdhogynem személyre lebontva. Beszéltem néhány intenzív és sürgősségi osztály vezetőjével – egyikben sem adnak kockázati pótlékot. Senki sem vitatja, hogy a kivonuló üzem veszélyes. Aktuális kockázatelemzésünk január második felére készül el.” A kérdező nem is értette, idáig miért nem készült ilyen értékelés? „Az elődöm még készíttetett egyet, de az nem volt elég részletes, nem segített megállapítani, melyik dolgozó van kitéve kockázatnak, így nem került kiadásra.”

Természetesen szóba került az év „sikertörténete”, ami  a mentőknél az autóbeszerzés volt. A harminchét esetkocsi mellé, huszonhárom „sima” mentő is érkezett. „Ezen túl két EU-s forrás felé is komoly lépéseket tettünk„ – folytatta Mártai István. a jó híreket. „Az egyik a mentésirányítási rendszer fejlesztése 4,1 milliárd forintért. A másik: pár nappal ezelőtt írták ki azt a pályázatot, amelyik 11,5 milliárd forint értékben a mentés infrastruktúráját hivatott fejleszteni. Ebben többek között kétszáz új autó vásárlása is szerepel.” A főigazgató bizakodása talán nem alaptalan, ugyanis megosztott még egy információt a közönséggel: „Nincs versenytársunk”.

(forrás: FN24)
hirdetés

Könyveink