hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Pótlékukért perelnek a mentők

Keresetet nyújtott be a Fővárosi Bíróságra a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége. Az érdekvédelmi szervezet szerint ugyanis az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) évek óta jogellenesen nem fizeti ki a dolgozóknak az úgynevezett egészségkárosodási kockázati pótlékot.

A pótlék összege havonta húszezer forint lenne, amely nagyon sok pénz azoknak, akik 85-90 ezer forintot visznek haza.

Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke azt szeretné elérni, hogy az elmaradt összeget öt évre visszamenőleg kamatostul kapják meg a dolgozók, a bíróság pedig a jövőre nézve kötelezze a munkáltatót a pótlék rendszeres folyósítására. Mindez az OMSZ teljes kivonuló állományát érinti, azaz körülbelül 5600 embert. A ki nem fizetett pótlékok több milliárd forintot tesznek ki.

Kusper Zsolt úgy fogalmaz: „Ha a munkavállalónak jár az a pénz, akkor tessék neki kifizetni". A bírósági eljárást olyan munkavállalók indították, akik tagjai az érdekvédelmi szervezetnek, így a döntés csak az ő esetükre lesz kötelező érvényű. Információk szerint mások is fontolgatják hasonló eljárás megindítását.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége nemrég alakult. Kusper Zsolt egy nyilatkozatában úgy fogalmazott: sok mentő elégedetlen a hivatásos mentőszakszervezettel, ezért új érdekvédő szövetséget alakítottak, amely elsősorban munkajogi és szociális kérdésekkel foglalkozna.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink