hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Kockázati pótlék: vesztésre áll a pécsi egyetem

A Legfelsőbb Bíróság öt egyetemi dolgozó számára ítélte meg az idén februárig járó kockázati pótlékot és annak kamatai – írja a Pécsi Újság.

Közel hétszáz egészségügyi dolgozó az egyenlő bánásmód elvének megsértése miatt perelte be munkáltatóját, miután az azonos munkakörben dolgozó orvosok és ápolók közül nem mindenki kapta meg a bruttó húszezer forintnyi kockázati pótlékot.

Az universitas még idén februárban megvonta kétszáz alkalmazottjától az illetmény folyósítását, miután 2003-tól nem vizsgálták a pótlékra jogosító feltételeke, s olyanok is kapták a juttatást, akik nem lettek volna rá jogosultak, de sokan nem kaptak, akiket pedig megilletett volna.

A pert indító dolgozók azonban korábban nyújtottak be keresetet az egyetem ellen, s  nem a kockázati pótlék elmaradása, hanem az egyenlő bánásmódra való hivatkozás a jogalapjuk. A pereket nem egyben, hanem külön intézményegységenként tárgyalják. A perek azért húzódnak el, mert a bíróság folyamatosan tűzi napirendre azokat a szakértői véleményeket, amelyek azt hivatottak tisztázni, hogy jogosult-e az adott intézményben dolgozó orvos vagy ápoló az illetménypótlékra.

Ha az egyetem elveszíti az összes pert, akkor az több száz millió forintjába is fájhat, hiszen a fejenként követelt összeg nagysága átlagban 720 ezer és 1,2 millió forint között alakul. Jövő év elején további nyolcvan dolgozó perében születik majd jogerős ítélet, s az első fokon eljáró bíróság eddig minden esetben megítélte számukra a pluszjuttatást.

(forrás: Pécsi Újság)
hirdetés

Könyveink