hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Gyógyítás

Mesterséges hasnyálmirigyet teszteltek emberben

Mesterséges hasnyálmirigyet teszteltek amerikai kutatók, amely sikeresen kontrollálta a vércukorszintet, szükség esetén kétféle hormont, egy inzulinanalógot és glukagont juttatva a szervezetbe.
A módszer 11, 1-es típusú diabéteszes felnőttel zajló kipróbálásának eddigi eredményeiről a Science Translational Medicine című szakfolyóiratban szerdán számoltak be a Bostoni Egyetem munkatársai..
 
A rendszer egy vércukorszintet ellenőrző monitorból, két adagolópumpából és egy laptopból áll. Feladata, hogy utánozza a testben természetes módon zajló folyamatot, amikor a vércukorszintet két ellentétes feladatú hormon, az inzulin és a glukagon mennyiségének változása szabályozza. A kétféle hormont – a lispro nevű inzulinalógot és a glukagont – a bőr alá juttatta a rendszer 27 órán át. 
 
A korábbi rendszerű mesterséges hasnyálmirigy csak inzulint adagolt, ezért egyes pácienseknél veszélyesen alacsony vércukorszint (hipoglikémia) alakult ki. Az új rendszer ezt úgy előzi meg, hogy kis dózisú glukagont is adagol, amelyet egyébként szintén a hasnyálmirigy bocsát ki a vércukorszint emelésére.
 
A rendszer agya egy bonyolult számítógépes program. Ennek személyre szabása után a tanulmányban részt vevő 11 felnőtt mindegyikénél normális vércukorszint állt be. Hat személynél nem alakult ki  hipoglikémia, még akkor sem, amikor három, magas szénhidráttartalmú étkezésen voltak túl. A maradék öt személy kezelésre szorult hipoglikémia miatt, azonban ezt az magyarázta, hogy náluk lassúbb volt a lispro felszívódása – a lispro plazmabeli csúcskoncenrációját majdnem kétszer annyi idő alatt érte el, mint a nem hipoglikémiás személyekben. A program farmakokinetikai paramétereinek személyre szabott  korrigálása után egy következő kísérletben már egyik betegben sem lépett fel hipoglikémia.
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés