hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Hibásan mérlegelt a mentésirányító (Frissítve: a rendőrség, a BM)

Hibásan mérlegelt a mentésirányító szerda délelőtt egy segélyhívás fogadásakor, ezt állapította meg a mentők belső vizsgálata, közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője pénteken az MTI-vel. Győrfi Pál korábban a sajtóban nyilatkozva jelezte, hogy vizsgálat indult a Gálvölgyi János színművész rosszulléte utáni riasztás fogadása ügyében.

Rosszul lett szerdán délelőtt Gálvölgyi János az otthonában. A színész nem kapott levegőt és félrebeszélt, ám hozzátartozói hiába hívtak mentőt, az nem érkezett meg, és amikor fél óra után újra odatelefonáltak kiderült, hogy még el sem indult a kocsi – jelentette korábban az RTL Híradó.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője Győrfi Pál a hvg.hu megkeresésére szerdán azt írta, hogy a hívást fogadó mentésirányító a bejelentőtől kapott információk alapján az esetet 2-es prioritási kategóriába sorolta (az 1-es prioritás jelenti a közvetlen életveszélyt, amely azonnali mentőriasztást von maga után). Mivel a bejelentő nem a beteg mellől, hanem egy másik településről telefonált, ezután a mentésirányítók telefonon felhívták a beteg mellett tartózkodó hozzátartozót annak érdekében, hogy pontosíthassák, kiegészíthessék a beteg aktuális állapotára vonatkozó információkat. A mentőegység indításakor a hozzátartozók a hívást lemondták, más járművel kórházba szállították a beteget. A mentésirányítók szakmai döntésének megfelelőségét vizsgáljuk.

Az Országos Mentőszolgálat pénteki közleményében azt írta: minden részletre kiterjedő vizsgálatot folytattak egy a mentőkhöz szerda délelőtt érkezett segélyhívás fogadása kapcsán. Elemezték a telefonbeszélgetések hanganyagait, a számítógépes rendszerekben rögzített egyéb adatokat, a szabad mentőkapacitást és meghallgatták az érintett mentődolgozókat is.

A vizsgálat megállapította: a segélyhívást fogadó mentésirányító rosszul döntött, amikor a bejelentőtől kapott információk alapján az esetet nem az életveszélyes kategóriába sorolta, ennek következtében nem történt meg a rendelkezésre álló és riasztható rohamkocsi azonnali kiküldése.

A mentőszolgálat közleményében kitért arra, hogy a nehézlégzés (még ha már egy napja fennáll is) olyan riasztó tünet, amely magában hordozhatja az életveszély lehetőségét, és azt a hozzátartozó visszahívása során feltett, tájékozódó kérdésekkel sem lehetett kizárni.

Hozzátették: a közvetlen életveszély ugyan az elhangzott tünetek alapján nem volt egyértelműen megállapítható, de kétséges esetben a betegbiztonság érdekében mindig a súlyosabb lehetőséget kell irányadónak tekinteni. Fentieket alátámasztja az is, hogy a beteg állapota a későbbiekben tovább romlott és jelenleg is intenzív osztályos kezelésre szorul.

A felelősség megállapítása elmarasztalást von maga után, a mentésirányítók munkájának szakmai támogatását az Országos Mentőszolgálat tovább erősíti – áll az OMSZ pénteki közleményében.

*

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen Gálvölgyi János rosszulléte ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére a rendőrség.

A segélyhívások kezelésének visszamenőleges ellenőrzését rendelte el a belügyminiszter – tudta meg a Népszava. Samu Attila, a Belügyminisztérium sajtófőnöke a lapot arról tájékoztatta: Pintér Sándor belügyminiszter időszerűnek látott egy vizsgálatot a mentőszolgálatnál. Arra kérte fel tárcája belső ellenőrzési főosztályát, hogy visszamenőleg is nézzék át a központi mentő irányító csoporthoz érkező hívások esetlapjait, és foglaljanak állást, indokolt-e a mentésirányítók továbbképzése, érzékenyítése.

A DK mentőszolgálat vezetőjének menesztését követeli

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) vezetőjének azonnali menesztését követelte a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője pénteken.

Komáromi Zoltán a DK Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt is sürgette, hogy az OMSZ-t pártkatonák nélkül, szakmai alapon szervezzék újra, "különben továbbra sem tudhatja senki az országban, hogy ha bajba kerül, jön-e érte mentőautó".

Elmondta, lassan minden családnak lesz egy története arról, hogy egy családtagjuk rosszul lett, mégis hiába várták a mentőt. Hozzátette: ez többek között annak az eredménye, hogy a mentőszolgálatot egy olyan ember vezeti, aki nem vezetett szolgálatot és nem ismeri az irányítása alá tartozó szervezet napi problémáit.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója ezzel szemben bármikor szó nélkül végrehajtja a kormány szakmaiatlan és veszélyes intézkedéseit, például az orvosi ügyeletek OMSZ alá szervezését – mondta, megjegyezve, a mentők vezetője nekimegy az orvosi kamarának is, ha azt kívánja a kormányzati érdek.

A DK egészségügyi árnyékminisztere szerint ilyen súlyos károkat soha nem okozott még kormány az országnak. Miközben a Fidesz az orbáni inflációval és az áremelkedésekkel ellehetetleníti a megélhetést, közben az állami szolgáltatások, az egészségügy és a mentőszolgálat leépítésével életveszélyes helyzetbe is sodorhatja az embereket – hangoztatta.

(MTI)

(forrás: RTL.hu, hvg.hu, MTI, Magyar Nemzet, Népszava)
hirdetés

Könyveink