hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Mennyivel keresnek kevesebbet a magyar orvosok?

Magyarországon egyelőre nem várható munkabeszüntetés, pedig a bérek éppen itt a legalacsonyabbak, tudatta a Workania.hu fizetési portál alapján az InfoRádió. Ficza János, az állásportál szóvivője azt mondta: nemcsak átlagban, hanem a beosztást is nézve 20 százalék feletti az eltérés a magyar fizetések és a szlovák, illetve cseh bérek között.

Magyarországon az egészségügyben a havi bruttó átlagfizetés nagysága 141.300 forint. Ez az összeg 24 százalékkal elmarad a szlovákiai 185.000 forintnak megfelelő eurótól, valamint 35 százalékkal kevesebb a csehországi 218.200 forintos átlagtól, derül ki a Workaniához tartozó Fizetesek.hu internetes bérfelméréséből.

Magyarországon az egészségügyön belül természetesen az intézményigazgatók keresik a legtöbbet: az ő átlagfizetésük 366.100 forint, amely még így is elmarad más cégvezetők juttatásaitól. Őket már csak az orvosok követik a havi bruttó 222.600 forintos bérükkel.

A kétszázezer forintos határt már csak a fogorvosok átlag 183 ezer forintos bére tudja megközelíteni, valamint a fogtechnikusok 152 ezres átlagbére már szintén magasabbnak számít. Az egészségügyben dolgozó többi munkavállaló, a nővérektől kezdve a gyógytornászokon keresztül egészen a mentőtisztekig, fizetése ugyanis csupán havi bruttó 130 ezer forint körül mozog.

Szlovákiával és Csehországgal összehasonlítva, a legnagyobb különbség a bérek tekintetében a fogorvosoknál adódik: az északi szomszédoknál ebben a szakmában ugyanis 45 százalékkal, a cseheknél 34 százalékkal keresnek többet. A nővérek fizetése is 21, illetve 32 százalékkal magasabb, az orvosoknál pedig Szlovákiánál 26, Csehországhoz képest pedig 42 százalékos lemaradás mutatkozik, közli az InfoRádió.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink