hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A jelszó változatlan: “Mindent a bérekre”!

Miközben a visegrádi négyek országaiban közös tiltakozás zajlik az egészségügyben, a hazai egészségügyi államtitkár a központosított közbeszerzések eredményeiről adva számot, jelezte: áll a régi jelszó.

Az idei évben összességében már mintegy 1,2 milliárd forint megtakarítást ért el az egészségügyi ágazat vezetése a központosított közbeszerzésekkel. Minderről éppen akkor adott számot Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója, amikor több országban egy időben zajlik közös tiltkozó akció, a többi közt a béremelés érdekében. Az államtitkár külön meg is köszönte a hazai orvosszervezetek “méltányos hozzáállását”, emlékeztetve, hogy Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetsége vezetője úgy nyilatkozott: a térség országaiban egyedül Magyarországon volt béremelés az ágazatban. Szócska Miklós jelezte: az újfajta forrásteremtési módok bevezetésével hazánk más utat választott, itt ugyanis továbbra is áll a régi jelszó, a “Mindent a bérekre!”

Utalt arra is, hogy a népegészségügyi termékadó mellett a korábban sokat hangoztatott módon a megtakarítások nagy részét is béremelésre óhajtják fordítani: az idei mintegy 30 milliárdos összeg mellett jövőre 50 milliárdos többlet állhat az egészségügy rendelkezésére, amelynek nagy részét ugyancsak béremelésre fordítják majd.

Becslések szerint az elkövetkezendő években évente tízmilliárd forint megtakarítás várható majd az állami fenntartásban lévő egészségügyi intézmények központosított közbeszerzéseinek segítségével. Ezek közül az első eredmények már ismertek: az állam által januárban, azaz az első körben átvett intézmények közül negyvennél több kórház csatlakozott a közös földgázbeszerzéshez, amellyel mintegy egymilliárd forint megtakarítást értek el.

A másik terület, amelyen központosított közbeszerzést indítottak, a világ számos országát érintő onkológiai hatóanyagok területe: ezzel nemcsak alacsonyabb árat értek el az egyedi importra jellemzőnél, hanem az ellátás biztonságát is garantálhatják. A már zárult közös közbeszerzések harmadik nagy területe a telekommunikáció volt. Mint az államtitkár emlékeztetett: amikor belépett a minisztériumba, a 12 országos intézetben annak ellenére nem volt “közös flotta”, hogy mindannyian ugyanannál a szolgáltatónál voltak. Ma mintegy 40 intézmény használja ugyanazt a telekommunikációs rendszert és számuk az év végéig eléri az ötvenet, a szerződés lejártáig pedig akár a nyolcvanat is. Mindezzel az egységes kommunikációs rendszerek mellett 10-25 százalékos megtakarítás is elérhető – jelezte az államtitkár.

Török Krisztina, a GYEMSZI főigazgatója azt is elmondta: túl vannak már egy “kis villanybeszerzésen”, amelyen az országos intézetek és két megyei intézmény áramszolgáltatását hangolták össze, de hamarosan indítják további 95 intézmény számára a nagyobb villany-közbeszerzést is. Elkészült az orvostechnikai eszközök alaplistája is, és egy-két héten belül várható a gyógyszerközbeszerzési kiírás; 60 hatóanyagcsoport szerepel majd benne, melyek kialakításában az Országos Gyógyszerterápiás Tanács mellett a szakmai kollégium is részt vett.

Az eljárás ezúttal is nyílt lesz, és a GYEMSZI munkatársai négyféle típusú közbezserzési kiírást dolgoztak ki annak érdekében, nehogy szűküljön a piac. Kérdésre válaszolva a főigazgató azt is közölte: minden törvényes lehetőséget megragadnak majd annak érdekében, hogy eleget tegyenek az orvostechnikában érintettek nyílt levelében foglaltaknak, amely szerint a hazaiak piaci részesedését a jelenlegi 25 százalékról szeretnék 60 százalékra emelni.

MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink