hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

 

Mellékhatásokra vadásznak a debreceni kutatók

A gyógyszerek okozta környezetszennyezés ellen is dolgoznak ki módszereket az elkövetkező két évben a debreceni egyetem kutatói – írja az MTI.

A célzott kémiai és biológiai alapkutatások környezeti szennyezők felszámolására (ENVIKUT) című projekt új eljárásokat adhat a környezetbe jutó szerves és szervetlen szennyezések, köztük kiemelten a gyógyszerek és maradványaik, halogénezett szénhidrogének és fenolok, toxikus fémek és fémvegyületek lebontásához, illetve eltávolításához - ismertette a részleteket Joó Ferenc akadémikus, a program szakmai vezetője.

A Debreceni Egyetem Kémiai valamint Biológiai Intézetének, továbbá az MTA Atommagkutató Intézet érintett laboratóriumának kutatói hosszabb ideje folytatnak sikeres kutatásokat a katalitikus oxidáció és redukció, a fémionok komplexeinek vizsgálata és gyakorlati felhasználása, környezeti szennyezők toxicitásának megállapítása terén. Ezek az ismeretek kiválóan hasznosíthatóak az említett kutatásokban. A tervezett munka egyik vezérelve a szennyezések felszámolása helyett azok megelőzése, így például olyan MRI kontrasztanyagok előállítása, amelyek környezetre ártalmatlan fémionokat tartalmaznak.
A kutatásban várhatóan összesen 120-an (egyetemi oktatók, kutatók, doktori és MSc hallgatók, valamint technikai munkatársak) vesznek részt, köztük 14 külföldi kutató. A projekt az MTA Atommagkutató Intézetének konzorciális közreműködésével, európai uniós támogatásból, hazai társfinanszírozással valósul meg 2015. április 30-ig - ismertette Joó Ferenc professzor.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink