2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Kitekintő

Gyógyszermaradványok kerülnek amerikai tisztítóművekből az élővizekbe

Amerikai kutatók jelentése szerint lényegesen több gyógyszermaradványt találtak azoknak a közösségi szennyvíztisztítók vizében az Egyesült Államokban, amelyek a szomszédságukban lévő gyógyszercégek vizét is befogadják tisztításra.

Egy 2006-os összeírás szerint összesen 1886 gyógyszergyártó üzem működik az Egyesült Államokban. Közülük két olyat választottak ki, amelynek környezetében lakossági szennyvíztisztító üzem működik, majd az azokból kifolyó, megtisztított vizét környezetvédelmi hatósági szakemberek összehasonlították olyan tisztítókéval, amelyek közelében nincs gyógyszerüzem.
A Geological Survey című szaklapban megjelent tanulmányban a szövetségi kutatók rámutattak, hogy a két gyár közelében vett vízmintákban gyógyszernyomok voltak: opiátok, barbiturátok és egy másik nyugtató hatóanyaga. Egy izomlazító koncentrációja többszázszorosa volt annak a határértéknek, amelynél a szövetségi környezetvédelmi szabályok alapján már hatásvizsgálatot rendelhetnek el.
Egy másik tanulmányban az amerikai Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal szakemberei az egyik legnagyobb gyógyszercég üzeme melletti szennyvíztisztító telep vízmintáit elemezték. Megállapították, hogy a gyárból érkező vízből vett mintákban szokatlanul nagy koncentrációban volt jelen egy antibiotikum.
Egy svájci tanulmány szerint egyébként a gyógyszerek előállítási folyamatában az aktív hatóanyagok 0,2 százaléka „szökik meg”. Az arány önmagában nem tűnik nagynak, ám ha a világon előállított teljes gyógyszermennyiséghez viszonyítják, kiderül, hogy összességében igen nagy környezeti terhelést jelent.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink