2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Megtalálták, mi okozta a hasmenésjárványt

Mégis a helyileg termesztett növényi csírák okozzák az eddig 30 ember életét követelő, és csaknem 3000-et megbetegítő hasmenésjárványt, így a paradicsom, uborka és saláta fogyasztására vonatkozó figyelmeztetést feloldották - jelentette ve Reinhard Burger, a németországi Robert Koch Intézet elnöke pénteken.

Bár a korábban gyanúsított alsó-szászországi gazdaságból származó növényeken végzett tesztek egyike sem volt pozitív, a járványügyi vizsgálat elég bizonyítékkal szolgál a következtetések levonásához - hangsúlyozta Burger. A csírákra vonatkozó hatósági intés tehát továbbra is érvényben marad.

Szlovákiában mégsincs beteg

Nem a halálos veszélyt jelentő kólibaktérium-törzs fertőzte meg azt a 25 éves férfit, akit a kelet-szlovákiai Kassán ápolnak - közölte Gabriel Simko tiszti főorvos pénteken sajtóértekezleten.

Simko ismertette a betegtől vett minták mikrobiológiai vizsgálatának eredményeit, s azt állította, hogy a beteg székletében talált E.coli törzs nem produkálja azt a méreganyagot, amely külföldön a haláleseteket okozta. "Minden teljesen másképp mutatkozik, mint Németországban" – szögezte le a főorvos.

Mégis a növényi csírák okozzák az eddig 30 ember életét követelő, és csaknem 3000-et megbetegítő hasmenésjárványt

A beteget hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) Eperjesről szállították a kassai Louis Pasteur kórházba, ahol szerdán este kólibaktériumot mutatták ki a vérében.

Jaroslava Oravcová, a kórház szóvivőjének csütörtöki közlése szerint "a páciensnek romlott a vérképe, és veseműködési problémái vannak. Ugyanakkor a bőrén több helyen apró vérzés mutatható ki" a legújabb bejelentés szerint azonban a páciens állapotát mára sikerült stabilizálni.

A fertőzés megjelenésével ennek ellenére számolni kell a hatóságok szerint, ugyanis a Szlovákiában forgalomba kerülő zöldségek és élelmiszerek fele külföldről származik.

A német egészségügyi miniszter már a hasmenésjárvány végét reméli

A ZDF televízióban elhangzott nyilatkozatában Daniel Bahr ennek kapcsán arra utalt, hogy az elmúlt 48 órában a korábbiknál kevesebb új megbetegedés történt. Szavai szerint mindez óvatos derűlátásra ad okot.

A pillanatnyi helyzetre vonatkozó hivatalos adatok azonban változatlanul aggodalmat keltőek. Péntek reggeli információk szerint a járvány halálos áldozatainak száma 30, és a megbetegedett személyek közül több mint hétszázan vannak életveszélyben. Esetükben fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent.

A zöldségek fogyasztása egyébként egyes felmérések szerint mintegy 50 százalékkal esett vissza Németországban. Többen a mirelit-, illetve konzervzöldségekre tértek át.

Közben a spanyol uborka megalapozatlan német meggyanúsítása miatti vita jogi útra terelődött. Pénteken ismertté vált, hogy egy érintett andalúziai cég jogi eljárást indított a hamburgi egészségügyi hatóságok ellen. Mintegy két héttel ezelőtt ugyanis egy hamburgi intézet állt elő azzal a gyanúval, hogy a fertőzést a Spanyolországból importált uborka okozhatja. Mindez nem igazolódott be, a spanyol uborka imázsa azonban egy időre nehezen helyrehozható károkat szenvedett. A spanyol gazdák veszteségei pedig a hírek szerint heti 200 millió eurót tesznek ki.

A hazai zöldséget és gyümölcsöt népszerűsítették a kaposvári piacon

A biztonságos hazai, illetve somogyi zöldség és gyümölcs fogyasztását szorgalmazta a Somogy Megyei Kormányhivatal és annak irányítása alá tartozó több szakigazgatási szervezet vezetője pénteken a kaposvári piacon. A németországi kólibaktérium fertőzés miatt itthon is megrendült a fogyasztói bizalom, és ez a magyar termelőket is sújtja.

Kijelenthetjük, hogy a magyar termékek egészségesek, zamatosak, fogyasztásukkal kapcsolatosan aggodalomra semmi ok - hangoztatta Juhász Tibor kormánymegbízott, miután a magyar élelmiszerek biztonságával, kereskedelmi forgalomba kerülésével és ellenőrzésével foglalkozó szervek vezetőivel a standokon árult magyar termékek közül többfélét is megkóstoltak, ezzel is népszerűsítve a hazai termékeket.

Juhász Tibor a látottak alapján elmondta: örvendetes, hogy a kereskedők tájékoztatják a fogyasztókat, kiírják, hogy magyar árut kínálnak. Ez nagyon fontos, mert megnyugtatja a vásárlókat - tette hozzá.

A kormánymegbízott a felhasználóktól, kereskedőktől és fogyasztóktól azt kérte: vásároljanak minél több hazai zöldséget és gyümölcsöt, ezzel is támogatva a termelőket.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink