hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 06., csütörtök - Berta, Bettina.
hirdetés

Újabb német fiaskó - továbbra sem tudni, mi okozza a hasmenésjárványt

A német ellenzék és a sajtó is kritizálja a kormányt és a hatóságokat, miután kiderült, újabb teóriát döntött meg a laboratóriumi vizsgálat: nem az uelzeni csíra a fertőzés forrása. Ma rendkívüli uniós mezőgazdasági miniszteri találkozót tartanak.

hirdetés

Politikai üggyé vált a hasmenésjárvány Németországban

Az ellenzéki szociáldemokraták és a Zöldek kedden tehetetlenséggel és késlekedéssel vádolták a kormányt, mindenekelőtt a mezőgazdasági és az egészségügyi minisztert. A két ellenzéki párt rendkívüli parlamenti tanácskozást követelt a több hete tartó, súlyos járvány elleni harc koordinálására.

Az újságok ugyancsak elmarasztalták a szövetségi és tartományi hatóságokat, felróva nekik a koordináció teljes hiányát, a hatáskörök tisztázatlanságát, valamint a helytelennek tartott információs politikát. A keddi lapok élesen bírálták az alsó-szászországi mezőgazdasági minisztert, aki - mint érveltek - anélkül állt elő a "csírateoriával", hogy a szövetségi illetékesekkel, a többi között a Robert Koch országos járványügyi intézettel egyeztetett volna. A lapok szerint a miniszter ezzel azt akarta bizonyítani, hogy Alsó-Szászországban nem tétlenkednek, buzgósága azonban balul sült el. A "gyanúsnak" tartott növényi csíráról ugyanis nem igazolódtak be az előzetes feltételezések, az eddigi laboratóriumi vizsgálatok nem igazolták, hogy az egyik alsó-szászországi biokertészeti üzemből származó és számos helyre kiszállított csíra baktériummal fertőzött volna. Az illetékesek ennek ellenére nem zárták ki teljes mértékben, hogy az emberek által nyersen és más ételekbe keverve is szívesen fogyasztott, a különböző vetőmagokból nyert csírafajták a járvány terjedésének forrásai lehetnek. Ezért újabb laboratóriumi vizsgálatokat ígértek.

A hatóságok változatlanul nagy erőkkel nyomoznak a járványt terjesztő forrás után, eddig azonban semmilyen konkrét eredményre nem jutottak. Általánosságban azonban elmondható: továbbra is teljes a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy miként terjed a különlegesen veszélyes és agresszív kólibaktérium.

Kedden nyilvánosságra hozott felmérések szerint a lakosság körében egyre nagyobb a bizonytalanság, az emberek mind jobban aggódnak. A nyers zöldségek - mindenekelőtt a paradicsom, az uborka és a saláta - fogyasztása mintegy 50 százalékkal esett vissza, a gazdák veszteségei óriásiak. Az adatok szerint nemcsak a paradicsom, az uborka és a saláta iránti kereslet csökkent minimálisra, de jóval kevesebbet vásárolnak a többi között a jelenleg éppen szezonális spárgából vagy eperből is.

A legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 órában csekély mértékben csökkent a fertőzés növekedésének üteme. Továbbra is nagy aggodalomra ad azonban okot, hogy a betegek közül változatlanul több mint 600-an vannak életveszélyben. Időközben az EHEC-bélbaktérium okozta fertőzés halálos áldozatainak száma 22-re emelkedett.

Réthelyi: mindent megtesz az elnökség a hasmenésjárvánnyal kapcsolatos teendők segítése érdekében

Mindent megtesz az Európai Unió magyar elnöksége az elkövetkező hetekben a németországi hasmenésjárvánnyal kapcsolatban a helyzet uniós szintű értékelése, a tanulságok levonása, a szükséges teendők meghatározása érdekében - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter Luxembourgban, miután az EU-tagországok egészségügyi miniszterei áttekintették a helyzetet.

John Dalli egészségügyi EU-biztossal együtt hangoztatta: jelenleg arra kell koncentrálni, hogy a járványt mielőbb megállítsák. Ha szükséges, ebben minden EU-tagállam segítséget ad az érintett országoknak - tette hozzá.

A két illetékes egyetértett abban is, hogy elsőrendű feladat a fertőzések forrásának megnyugtató beazonosítása és azt követő megszüntetése.

Réthelyi Miklós rámutatott: a forrás megnevezésében "egyszerre kell gyorsnak és megalapozottnak lenni". "Igen nagy a felelősség, amint a téves első diagnózis európai és az Európai Unión kívüli hatásai bizonyítják" - fejtette ki.

Az elnöklő magyar miniszter elmondta azt is: a luxemburgi ülés résztvevői együttérzésüket fejezték ki az elhunytak családtagjai felé, és szolidaritásukat is kifejezésre juttatták az érintett országokkal szemben.

Mint Réthelyi Miklós beszámolt róla, valamennyien egyetértettek abban, hogy az ügy összetett: egyszerre kell szembenézni élelmiszerbiztonsági, közegészségügyi, járványügyi és piaci kihívásokkal.

Úgy vélte, az általános következtetések megfogalmazásához akkor kell hozzáfogni, ha a járványt már kézben tartják. A keresendő tanulságok között említette, hogy jól működött-e az uniós járványfigyelmeztető és gyorsreagáló rendszer, volt-e olyan lépés, amelynél a helyzet kezelése során jobbat is tehettek volna, mit kell javítani a koordináció területén.

A miniszter megerősítette, hogy az elnökség keddre rendkívüli mezőgazdasági miniszteri találkozót is összehívott az agrárpiaci és élelmiszerbiztonsági vetületek megvitatására. A két miniszteri tanácsi formáció között szoros együttműködésre van szükség - szögezte le.

Dalli biztos a sajtótájékoztatón hangoztatta, hogy a járvány központja még mindig Hamburg környéke. Mint mondta, a fertőzés más uniós tagállamokat is érint, de az ottani esetek mind németországi utazással vannak összefüggésben.

Hangoztatta azt is, hogy az EU gyorsan működésbe hozta megfelelő hálózatait. Ezek segítségével maga is gyorsan jut információkhoz, és könnyebben osztja meg azokat a tagországok között.

A máltai biztos kifejtette, hogy személyesen is folyamatos kapcsolatban van a német hatóságokkal. A helyzetet szoros figyelemmel követi az uniós járványügyi központ is.

A bizottság honlapján a lakosság is hasznos elővigyázatossági tanácsokat találhat - mondta Dalli, aki jelezte: az unió riasztási rendszerét illetően is le fogják vonni a megfelelő tanulságokat, és ha szükséges, javítanak az eljárásokon.

A luxemburgi találkozón nem esett szó arról, hogyan lehet segíteni az uniós piacon a járvány miatt visszaesett zöldség- és gyümölcskeresleten, illetve miként kompenzálják a gazdákat a tévesnek bizonyult első feltételezések okozta veszteségek miatt. Erről a keddi agrárminiszteri ülésen lesz szó.

Az Európai Bizottság szóvivője Brüsszelben elmondta, a rendelkezésére álló kereteken belül a testület javaslatokat tesz majd a lehetséges kompenzációs megoldásokra. Várakozásai szerint ezekről elvi szinten megállapodás is születhet a keddi megbeszélésen.

A luxemburgi egészségügyi találkozón a Németországot képviselő Annette Widmann-Mauz államtitkár védelmébe vette, ahogyan hazája kezelte a helyzetét, és leszögezte. hogy elsődlegesen a lakosság egészségének védelmét tartották szem előtt.

Leire Pajin Iraola spanyol egészségügyi miniszter országa szolidaritásáról biztosította a német betegeket, de megerősítette, hogy gazdáik kompenzációt szeretnének kapni azokért a károkért, amelyek amiatt érték őket, hogy a spanyol uborkát - mint később kiderült, alaptalanul - eleinte a járvány előidézőjeként említették német részről.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink