2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A járványveszély miatt 250 tonna uborkát égettek el Macedóniában

Minden tizedik lengyel lemondott a zöldségfélékről, a Macedón kereskedők pedig 250 tonna uborkát égettek el a németországból indult hasmenésjárvány miatt, amely már Szlovákiában is megjelent. Az oroszok továbbra is érvényben tartják a zöldségembargót, bár az álláspontok közelednek egymáshoz.

Macedóniában megkezdték a zöldségfélék egy részének megsemmisítését, a macedón kertészek és zöldségtermesztők tegnap 250 tonna uborkát dobtak tűzbe, mert a kólibaktériumos fertőzés veszélye miatt nem tudták kiszállítani a terményt az európai piacra és így a nyakukon maradt.

A zöldségfélék megsemmisítése a dél-balkáni országban az elkövetkező napokban is folytatódik. A kertészetekben és veteményesekben ugyanis hozzáfogtak a kénes fertőtlenítésekhez, miáltal a földeken a termények teljesen megsemmisülnek.

Noha a Macedóniában termesztett uborkát és paradicsomot - a Németországban kirobbant súlyos kólibaktériumos hasmenésjárvány miatt - szigorú egészségügyi ellenőrzéseknek vetették alá és fogyasztásra alkalmasnak találták, az európai élelmiszer nagykereskedők lemondták az egyébként már lekötött, tehát megrendelt szállítmányokat. A macedón gazdákat emiatt tetemes kár érte.

"A zöldségtermesztők elemi csapásként élik meg a keletkező károkat. Mihez kezdjek a 2.000 tonnányi még be sem takarított terménnyel, miközben a raktáraink is megteltek már. Egyetlen rekesznyi zöldségfélét sem tudtunk még értékesíteni az európai piacon" - mondta Georgi Samandov stipi nagyvállalkozó, aki Macedónia egyik legnagyobb kertészetének a tulajdonosa. "A kár már most meghaladja az egymillió eurót" - tette hozzá.

Az Európai Unió mezőgazdasági miniszztereit kedden hívta össze a soros magyar elnökség a kérdés megvitatására. A válságértekezleten született döntés szerint az Unió közös költségvetéséből a kieső árbevétel legalább 30 százalékát közvetlenül megtérítik azon zöldség- és gyümölcstermelő gazdák, cégek számára, amelyek piaci veszteségeket szenvedtek el a németországi hasmenésjárvány nyomán uniószerte visszaesett kereslet miatt. 

Minden tizedik lengyel lemondott a zöldségfélékről

Nem estek ugyan pánikba a lengyelek a németországi hasmenésjárvány miatt, amelynek eddig már két igazolt lengyelországi fertőzöttje is van, de minden tizedik lengyel lemondott a zöldségfélék fogyasztásáról - derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

Az ING Bank június elején elektronikus úton felmérést végzett ügyfelei között, megkérdezve tőlük, hogy a németországi járvány, amelyet egyes vélemények szerint fertőzött uborka terjeszt, milyen hatással van vásárlási szokásaikra.

Több mint 20 ezren válaszoltak a kérdésre. Kiderült, hogy minden tizedik lengyel lemondott a zöldségfélék fogyasztásáról. A többi megkérdezettnek mintegy fele úgy döntött, hogy csak lengyel eredetű primőr zöldségféléket vásárol. A többiek figyelmen kívül hagyják a fertőzött spanyolországi uborkáról szóló jelentéseket, és továbbra is vásárolnak zöldségféléket, függetlenül attól, hogy melyik országból származnak.

A kereslet visszaesése miatt csökken a zöldségfélék ára, ami választás elé állítja a kereskedőket: vásároljanak továbbra is primőr árut, kockáztatva, hogy nyakukon marad az áru, vagy várjanak a megrendeléseikkel, amíg nem tisztul a helyzet a zöldségpiacon.

Közeledett Moszkva és az EU álláspontja a zöldségembargó ügyében

A hasmenésjárvány miatt elrendelt orosz zöldségimport-tilalom kérdésében közeledett Moszkva és az EU álláspontja, de az embargó egyelőre érvényben marad - jelentette ki Gennagyij Onyiscsenko orosz tiszti főorvos csütörtökön reggel.

Elmondta, hogy szerdán számos megbeszélést folytatott telefonon az EU Bizottságának illetékeseivel, Moszkvában tárgyalt Dánia és Hollandia megbízottaival, csütörtökön találkozik Spanyolország illetékeseivel, de továbbra is vannak nyitott kérdések.

Onyiscsenko úgy vélte, a kétoldalú találkozók produktívabbak lehetnek, mint az EU szintjén folyó tárgyalások.

Ugyanakkor leszögezte, hogy a bogyós gyümölcsökre a behozatali tilalmat nem terjesztették ki. Szerdán ugyanis az ország számos pontján a tisztiorvosi hivatalok elrendelték az Európai Unióból származó bogyós gyümölcsök eltávolítását a boltokból.

Oroszország egy hete tiltotta meg az uniós országokból származó zöldségek behozatalát a hasmenésjárvány miatt. Később a tiszti főorvos megnevezte a tilalom feloldásának feltételeit is: az okok és az eredet kimutatása, a fertőzés terjedési módjainak tisztázása és a járvány visszaszorítása.

Az első fertőzés Szlovákiában

Kólibaktériumot mutatott ki a vérvizsgálat egy 25 éves férfinél a kelet-szlovákiai Kassán.

A beteget hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) Eperjesről szállították a kassai Luis Pasteur kórházba, ahol szerda este mutatták ki a baktériumot a vérében.

"A páciensnek sérült a vérképe és veseműködési problémái vannak. Ugyanakkor a bőrén több helyen apró vérzés mutatható ki" - közölte Jaroslava Oravcová, a kórház szóvivője újságírókkal csütörtökön.

Oravcová szerint egyelőre nem tudni, hogy a kólibaktérium melyik törzséről van szó, s az fertőző-e. Újabb vér- és székletmintákat vettünk, s a biológiai anyagot most laboratóriumban elemzik, hogy megállapíthassuk melyik törzsről van szó" - mondta a főorvos.

Mivel a Szlovákiában forgalomba kerülő zöldségek és élelmiszerek fele külföldről származik, számolni kell azzal, hogy a fertőzés előbb vagy utóbb itt is megjelenik.

A hasmenésjárványnak eddig elsősorban Németországban vannak áldozatai. Szerdáig 25-en haltak bele a fertőzésbe, amelynek eredetét még mindig nem sikerült megtalálni. Csehországban is volt már néhány fertőzésgyanús eset, de konkrét kólibaktériumos megbetegedést még nem mutattak ki.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink