2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Oroszország: adjon az EU megfelelő biztonsági garanciákat

Oroszország visszavonja a hasmenésjárvány miatt elrendelt zöldségimport-tilalmat, amint az EU-tól megfelelő biztonsági garanciákat kap - jelentette ki Alekszandr Grusko külügyminiszter-helyettes Moszkvában.

Hozzátette: az orosz fél azt reméli, a kérdést meg lehet oldani az illetékes szakszolgálatok szintjén.

"Jelenleg azonban nem áll rendelkezésre kellően meggyőző magyarázat. Hétfőn az EU előrelépett annak tisztázásában, mi lehet a járvány fellobbanásának oka. Újra hangsúlyozom: amint Oroszország megkapja az összes szükséges garanciát, a kérdés lezárul" - mondta a külügyminiszter-helyettes.

Úgy vélte, a kérdés körül sok érzelem hullámzik, de a szakemberek értik, hogy miről van szó, s amint a Nyugat-Európán végigsöprő járvány oka világos lesz, máris lehet lépni a tilalom feloldása érdekében.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e mód a "zöldségügy" szabályozására a Nyizsnyij Novgorodban június 9-én, csütörtökön kezdődő Oroszország-EU csúcsig, Grusko azt mondta: "Ez az EU-tól függ."

Vlagyimir Csizsov, Oroszország állandó megbízottja az Európai Uniónál, aki hétfőn még úgy vélte, a csúcson bizonyosan ennél érdekesebb kérdésekről lesz szó, kedden már úgy vélte, hogy a zöldségekre elrendelt behozatali tilalom a csúcson is napirendre kerül.

Csizsov elmondta: noha Brüsszelnek az ilyen esetekre meglehetősen jól működő előrejelző rendszere van, amely azonban ezúttal csütörtököt mondott, s csak akkor jutottak el az információk Moszkvából Brüsszelbe, amikor az orosz fél már megtette a szükséges lépéseket, de még ebben a tájékoztatásban sem szerepeltek a megfelelő válaszok a Moszkvát aggasztó kérdésekre.

Hangsúlyozta azonban: az orosz fél nem fogja "végtelen ideig" fenntartani a behozatali tilalmat. "Amennyiben az EU garantálja a szállított termékek biztonságos voltát, Oroszország dönthet a tilalom feloldásáról, vagy a tilalom által érintett terület korlátozásáról" - mondta.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink