2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Továbbra sem tudni, mi okozza hasmenésjárványt

Mégsem a spanyol uborka a vétkes

Mégsem a spanyol uborka a "vétkes" a Németországban terjedő és immár 15 halálos áldozatot követelő hasmenésjárványért - közölték kedden a hamburgi egészségügyi hatóságok. Svédországban is meghalt egy ember a Németországban kitört hasmenésjárvány áldozataként.

A hivatalos hamburgi bejelentés szerint az illetékes szervek laboratóriumi vizsgálatnak vetettek alá két, Spanyolországból importált, a fertőzöttnek vélt szállítmányból származó uborkát. Azokon ugyan EHEC-baktériumot fedeztek fel, az azonban nem azonos azzal a baktériumtörzzsel, amelyet a fertőzött betegek székletében mutattak ki.

A hamburgi intézet napokkal ezelőtt még azt állította, hogy a súlyos hasmenésjárványt okozó baktérium a Spanyolországból importált salátauborkán kimutatható. Madrid akkor tiltakozott a gyanúsítás ellen. Megfigyelők arra számítanak, hogy a mostani - negatív - laboratóriumi lelet élezheti a járvány kapcsán kialakult spanyol-német vitát.

Cornelia Prüfer-Storcks, az önálló tartománynak számító Hamburg egészségügyi minisztere sajtóértekezleten közölte, hogy a két uborkát újabb vizsgálatnak vetik alá.

Valószínűleg mégsem a spanyol uborka a felelős a hasmenésjárványért

A miniszter ugyanakkor igyekezett magyarázni a hatóságok bizonyítványát. A többi között azt állította: felelőtlenség lett volna, ha a rohamosan terjedő járvány kapcsán nem jártak volna utána minden alapos gyanúnak.

A miniszterhez hasonlóan megvédte a hatóságokat a német Szövetségi Élelmezési, Mezőgazdasági és Fogyasztóvédelmi Minisztérium államtitkára is. Robert Josef Kloos Debrecenben gy fogalmazott: nem késlekedtek, gyorsan reagáltak a fertőzés megjelenését követően a kialakult helyzetre; a szakemberek jelenleg a baktérium felbukkanásának pontos helyét keresik. 

A politikus az európai uniós agrárminiszterek informális zárt körű tanácskozását követő sajtótájékoztatón elmondta: a betegség 3-10 napos lappangási ideje okozta azt a "késlekedést", amivel megvádolták a német hatóságokat.

Josef Kloos többször is jelezte: jelenleg is folynak a vizsgálatok annak kiderítésére, hogy hol kerülhetett kórokozó a zöldségekre. Egy erre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva közölte: semmilyen eshetőséget nem lehet kizárni, így azt sem, hogy a baktérium Németországban került az uborkára.

Az államtitkár úgyvéli, nem lesz szükség a határellenőrzés átmeneti visszaállítására Németországban, ahogy egyéb korlátozó intézkedéseket sem kell hozniuk a kereskedelem területén.

Már Svédországban is van halálos áldozata a hasmenésjárványnak

A svéd kórház közlése szerint, az ötvenes éveiben járó pácienst május 29-én vették fel, aki nem sokkal korábban Németországból tért vissza. A borasi kórház illetékesei szerint a nő halálát az EHEC baktérium okozta.

A járványnak eddig csak Németországban volt halálos áldozata, a média szerint eddig 15-en haltak meg, és sok százan betegedtek meg. Az országos járványügyi központ szerint 373 ember esetében a járvány legsúlyosabb, az E. coli baktérium HUS nevű formáját mutatták ki, hétfőn ez a szám még csak 329 volt.

Susanne Glasmacher, a Robert Koch Intézet szóvivője elmondta, hogy további csaknem nyolcszáz embert az E. coli EHEC baktériuma fertőzött meg.

A német hatóságok óva intik a lakosságot az uborka, saláta és nyers paradicsom fogyasztásától.

Hollandia segélyt kér Brüsszeltől

Ellentétben a német államtitkár álláspontjával, Hollandia bejelentette, hogy a német piaci korlátozások miatt gazdáinak pénzügyi segélyezését kérvényezi Brüsszeltől, mivel azok nagyrészt a német piacra szállítanak: az uborka, paradicsom és saláta német exportjának értéke 1,1 milliárd eurót (közel 300 milliárd forint) tesz ki. Eddig még nem találtak fertőző baktériumot a holland terményekben, a vizsgálatokat folytatják, az eredményt kedden hozzák nyilvánosságra. 

Oroszországban betiltották a német és spanyol uborka, paradicsom és saláta importját, és jelezték annak a lehetőségét is, hogy mivel nincs kellő információ a fertőzés forrásáról, az egész Európai Unióra kivetik a friss zöldségre szóló importtilalmat.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink