2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Növényi csírák terjeszthetik a fertőzést Németországban

Növényi csírafajták terjeszthetik a németországi hasmenésjárványt egy vasárnap esti bejelentés szerint.

Az alsó-szászországi Hannoverben tartott rendkívüli sajtóértekezleten a tartományi mezőgazdasági miniszter közölte: a legújabb vizsgálatok szerint a fertőzést Uelzen városának egyik mezőgazdasági üzeméből több tartományba is szállított csírafajták okozhatják.

Közben Németországban a hasmenésjárvány halálos áldozatainak száma 21-re emelkedett. A megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma immár meghaladja a 2600-at, és közülük több mint 600-ra emelkedett azoknak a száma, akik életveszélyes, vagy legalábbis válságos állapotban vannak - köztük egy nő, aki az utolsó pillanatban, császármetszéssel hozta világra gyermekét. Történetét lent olvashatja bővebben. A súlyos állapotú betegek esetében már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent.

A hannoveri mezőgazdasági miniszter nem közölte, hogy a hatóságok miként kerültek az újabb "forró nyom" birtokába. Azt állította ugyanakkor, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok meggyőzőnek tűnnek, ezért a növényi csírák fogyasztásának elkerülésére szólított fel. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a végleges laboratóriumi vizsgálati eredmény egyelőre nem áll rendelkezésre, az szavai szerint hétfőre várható.

Gert Lindemann elmondta, hogy a szóban forgó uelzeni üzemből több tartományba szállítottak különböző vetőmagokból nyert csírafajtákat: a többi között Hamburg, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Elő-Pomeránia, továbbá Hessen tartományokba, valamint különböző alsó-szászországi megrendelőkhöz. A megrendelők között nagy számban éttermek, vendéglők, kantinok voltak.

A miniszter szerint az üzem több dolgozója is megbetegedett a fertőzésben. Az üzemet azonnali hatállyal bezárták.

Az egyik német tévécsatorna szerint összesen 18 különféle növényi csírára gyanakszanak.

Szakértők szerint a különböző növényi csírák gazdagok fehérjében és vitaminokban, ezért nyersen is előszeretettel fogyasztják azokat. Ugyanakkor a múltban már több alkalommal is különböző fertőzéseket okoztak, ezért a hatóságok újból és újból eltanácsoltak a nyers formában történő fogyasztásától. Különösen bizonyos "rizikócsoportokat" óvtak ettől, mindenekelőtt gyermekeket, idősebbeket, terhes nőket és legyengült szervezetű embereket.

A növényi csírák a múltban már a mostanihoz hasonló, csak kevésbé agresszív EHEC-bélbaktérium járványt is okoztak, így évekkel ezelőtt Japánban. Német adatok szerint az ázsiai országban retekcsíra fogyasztása nyomán annak idején több ezren betegedtek meg.

A hatóságok remélik, hogy a legújabb "forró nyomról" nem derül ki, hogy az illetékesek - akárcsak a spanyol uborka esetében - rossz nyomon járnak. Megfigyelők arra is felhívták a figyelmet: amennyiben bebizonyosodik, hogy a növényi csíra a "vétkes", az ugyancsak gyanúsnak tartott észak-németországi uborka, paradicsom és saláta termesztői "fellázadnak" a hatóságok ellen.

A kislány jól van, Németország az édesanyáért aggódik

A több hete tartó hasmenésjárvány egyik áldozataként életveszélyes állapotban fekszik az egyik lübecki klinikán egy nő, aki még mielőtt az alattomos betegség elhatalmasodott rajta, az orvosok segítségével szinte az utolsó pillanatban császármetszéssel szülte meg kislányát.

A 30 éves Manuela W. egy a sok súlyos állapotú beteg közül, ám állapota - mindenekelőtt a média érdeklődése miatt - most mégis a figyelem középpontjába került. Ami vele történt, jól példázza mindazt, ami az elmúlt hetekben Németországban zajlott és zajlik mind a mai napig.

Manuela férjével együtt egy kis virágboltot üzemeltetett a Lübeck melletti Ratzeburgban. Minden május 17-én kezdődött, amikor az újságok még Dominique Strauss-Kahn szexbotrányával voltak tele. Kedvenc újságjuk, a Hamburger Abendblatt éppen akkor kezdett egy új sorozatot az egészséges zöldség és gyümölcsfogyasztásról. Manuela terhességének 35. hetében volt, és minden gondolata a kis jövevény körül forgott.

Május 17-én azonban egyik pillanatról a másikra gyökeresen megváltoztak a dolgok. Férjén és rajta is egy időben véres hasmenés tört ki, és mindez rendkívüli gyomorfájással párosult. Férje esetében néhány nap alatt enyhültek a dolgok, a fájdalom megszűnt, Manuela-n azonban egyre inkább erőt vett a betegség. Május 24-én már nem bírta tovább, és férje a lübecki kórházba szállította. A fertőzés kórokozójának tekintett különleges bélbaktérium ekkor már az első számú hír volt.

A fertőzés a születendő gyermek életét veszélyeztette. Az orvosoknak azonnal dönteniük kellett, így még aznap este a császármetszés mellett határoztak. És segítségükkel - a tervezettnél 3-4 héttel korábban - a súlyosan beteg Manulea teljesen egészséges kislány szült, aki a Klara Marie nevet kapta.

A fertőzés tünetei az édesanyán ezt követően még intenzívebbé váltak. Miközben kislányát a lübecki kórház csecsemőosztályán gondozzák, Manuela az intenzívosztályon minden nap dialízis-kezelésben részesül. Nap mint nap vívja harcát az életben maradásért, miközben az orvosok és az ápolók vele küzdenek.

A hét végére szemernyit javult a helyzet. Az idegrendszeri tünetek enyhültek, a görcsös rohamok alábbhagytak, az orvosok megpróbálták őt felállítani. És először láthatta saját szemével a kis Klara Marie-t.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink