hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Megmentett koraszülöttek

Soha nem volt Magyarországon olyan alacsony a csecsemőhalandóság, mint tavaly. Ebben komoly szerepe van a koraszülöttek új védőoltásának.
Soha nem volt még olyan alacsony a csecsemőhalandóság Magyarországon, mint tavaly. Az ezredfordulón még ezer csecsemőből több mint kilencet elveszítettünk, ám ez az arány néhány év alatt csaknem a felére csökkent, ma 5,6. Ezzel lassan felzárkózunk az Európai Unió átlagához (4,6).

– A javulás elsősorban annak köszönhető, hogy kevesebb koraszülöttet vesztettek el az orvosok. Tíz éve a 32. terhességi hét előtt született, 1500 grammnál kisebb babák túlélési esélye csak 50 százalék volt, ma már 83 százalék – mondja dr. Balla György, a Magyar Perinatológiai Társaság elnöke, aki úgy véli: az eredmények igen jelentős részben a védőoltásoknak köszönhetők. Elsősorban a súlyos légúti, úgynevezett RSV-fertőzésekkel szemben 2008-tól elérhető védelemnek.

A szakma az első RSV-oltási szezon eredményeit a napokban publikálta. Kiderült: egyetlen kisbabát sem veszítettek el e fertőzés következtében. Történt ez annak ellenére, hogy dr. Szabó Miklós, az I-es számú Gyermekgyógyászati Klinika újszülött intenzív osztályának vezető főorvosa szerint ez a vírusfertőzés, ami egészséges babáknál és a gyerekeknél legfeljebb csak náthát jelent, a 28. hét előtt világra jött csecsemők számára gyakran végzetes. Épp ezért rendkívül fontos számukra a teljes körű védelem.

– Az elmúlt év volt az első, hogy az oltásokat biztosítottuk e körben, majd adatokat gyűjtöttünk. Kiderült, hogy Magyarországon valós veszélyt jelent az RSV-járvány, de az oltás segítségével még a kórházi felvételek száma is a felére csökkenthető – mondta a főorvos. – A szakmai ajánlás szerint ez az oltás a 28. hét előtt született babáknak feltétlenül ajánlott, ingyenes és életmentő, míg a 28. és 32. hét között születettek számára ez csak egy megfontolandó lehetőség. Az a szülő, aki úgy gondolja, hogy él ezzel az oltással, megveheti.

Szabó Miklós szerint áttörés, hogy sikerült elérniük az oltás támogatását abban a korcsoportban, amelyben a legégetőbben szükséges, ahol valóban életmentő. A felmérés bemutatóján megjelent egészségügyi szakállamtitkár, Medgyaszai Melinda a szakma sikeréről beszélt. Azt mondta: az eredmények az orvosok és szakdolgozók munkájának köszönhetők. A tárca a továbbiakban is igyekszik pénzt adni a szakma által megjelölt igényekre.

A koraszülöttek RSV-védőoltását 2009. november elejétől 2010. március végéig végzik. A kormány október végén 1,4 milliárd forintot biztosított 21 úgynevezett PIC-központ, vagyis koraszülött-, perinatális intenzív centrum fejlesztésére. Ezek ugyanis rossz helyzetben vannak. Különösen így van ez azokon az osztályokon, ahová azok a koraszülöttek kerülnek, akik nem szorulnak a legintenzívebb ellátásra.

Kun J. Viktória, Népszabadság

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés