hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Megjött a pénz

Az egészségügyiek elvándorlása kapcsán emlékezett meg a múlt héten kézhez kapott béremelés néhány sajátosságáról a Vasárnapi Hírek.

A lap emlékeztet, hogy azoknak a közalkalmazottként, vagy állami tulajdonú gazdasági társaságban alkalmazott orvosoknak, akik bruttó 350 ezer forintnál kevesebbet kerestek, bruttó 65 ezer 823 forinttal lett több a fizetésük. A 350 ezer forintos határ felett 10 ezer forintos sávonként 5 ezer forinttal csökkenő mértékű volt a béremelés. A szakdolgozók bére bruttó 15-20 ezer forinttal nő, és 93 ezer forintnál nem kereshetnek kevesebbet. Vannak azonban kórházak, ahol teljes egészében elmaradt a bérrendezés, Ózdon például minden alkalmazott kimaradt a többletjuttatásból, mert az intézmény állami tulajdonban van ugyan, de működtetését egy magáncég végzi – bár az ott dolgozók ugyanazt a munkát végzik, és ugyanolyan keveset keresnek, mint a többiek.

Akiket szintén hideg zuhanyként ért a pénteken megérkezett fizetés összege, azok az ápolók. A törvény ugyanis tételesen felsorolja, hogy kit minősít egészségügyi dolgozónak, és mivel az ápolói végzettség nem kötött diplomához, a felsőfokú képzettségűek kimaradtak ebből. Hasonlóan jártak a gazdasági nővérek és az adminisztrátorok is: bár ugyanazt a feladatot végzik, mint az orvosírnokok, utóbbiak kaptak fizetésemelést, előbbiek nem. Így előállhatott az a helyzet, hogy egy 25-30 éve dolgozó diplomás mostantól közel annyit keres, mint egy OKJ-s végzettségű, mindössze 15 éve a pályán lévő kollégája. Balogh Zoltán, a Magyarországi Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke lapunknak példaként említette, hogy míg egy diplomás gyógytornász 1500-3000 forint béremelést kap, addig egy OKJ-s képesítésű rehabilitációs asszisztens 18-30 ezer forinttal is többet vihet majd hazaírja a Vasárnapi Hírek.

(forrás: Vasárnapi Hírek)

cimkék

hirdetés

Könyveink