hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Még nem ért célba a fogturizmusra szánt egymilliárd

Úgy tűnik, korábbi ígérete ellenére nem siet a kormányzat a fogászati turizmus felvirágoztatásával. A tavasszal erre a célra beígért egy milliárd forint támogatás ugyanis máig nem érkezett meg az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. számlájára.

Az Orvosi Turizmus Iroda Zrt.-nél a Népszava érdeklődésére azt közölték: " A fogászati turizmus fejlesztésére 2011 áprilisában átcsoportosított egymilliárd forint kormányzati támogatást nem az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. kapta. A forrást a 2011. évi központi költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzatából csoportosította át a kormány a turisztikai célelőirányzatába a hazai fogászati turizmus szektor fellendítése céljából. Az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. egy forint állami támogatást sem kapott ez idáig."

Ezek után a turisztikai célelőirányzatot kezelő Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz fordult a lap azzal a kérdéssel, mi lett a pénz sorsa. Ám több nap elteltével csupán azt a válasz kapták, hogy hozzávetőleg két hét múlva számíthatunk tárca reakciójára, mert "talán akkor történik valami".

Mindebből az a következtetés vonható le, hogy eddig nem történt semmi az egymilliárdos pályázati pénz kiosztása ügyében. Holott tavasszal még sürgős volt a kormányzat számára a fogturizmus felpörgetése. Ez abból is látszott, hogy napok alatt született döntés az egy milliárd forint átcsoportosításáról. 

Orbán Viktor miniszterelnök egy áprilisi szakmai konferencián kitörési lehetőségnek nevezte a fogászati turizmust. A tavaszi tanácskozáson a kormányfő együttműködési megállapodást is aláírt Szűcs Lászlóval, az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. elnök-vezérigazgatójával, amely szerint a magyar állam támogatja az Európában jelenleg is piacvezető fogászati ágazat szakmai berkeiben kidolgozott fejlesztési programot.

Egyes számítások szerint az európai fogászati turizmus csaknem 40 százaléka Magyarországra irányul, s évente mintegy 60-70 milliárd forint bevételt hoz. Szakmai becslésekből viszont az is kiderül, hogy az idehaza működő hozzávetőleg 1700 fogászati vállalkozásból mindössze 150 -200 juthatna forráshoz az egy milliárd forintos keretből. 

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink