hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Nem az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. kapott egymilliárdos állami támogatást

A fogászati turizmus fejlesztésére átcsoportosított egymilliárd forint kormányzati támogatást nem az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. kapta - közölte a társaság.

A közleményt azt követően adta ki az Orvosi Turizmus Iroda Zrt., hogy a héten megjelent a HVG írása "Hídépítők" címmel, melynek tartalmára hivatkozva sok más sajtótermék is arról írt, hogy "magánvállalkozás fejlesztheti a magyarországi fogászati turizmust". "Maga a miniszterelnök is a program mögé állt, a kormány egymilliárd forintot utalt át e célra a költségvetési tartalékból" - fogalmazott a life-style.hu magazin a HVG cikkére hivatkozva. Mint írják "érzéstelenítésre sem jutott idő, olyan gyorsan rántotta ki Orbán Viktor az idei költségvetés általános tartalékából - amit manapság "rendkívüli kormányzati intézkedések" néven tartanak nyilván - azt az egymilliárd forintot, amelyet hat nappal korábban egy konferencián ígért meg az egybegyűlt fogorvosoknak".

A megjelent cikkek szerint az eseményt a Magyar Fogászati Turizmus Programiroda szervezte és a programiroda mögött álló cégcsoport első számú tulajdonosa, létrehozója, Bátorfi Béla a főleg külföldiek ellátására szakosodott iparág egyik vezető szereplője.

Az MSZP arra szólította fel a kormányt, tisztázza magát azzal kapcsolatban, hogy a közelmúltban a Fideszhez és az Orbán-családhoz köthető fogászati vállalkozás kapott egymilliárd forint értékű támogatást. 

Trippon Norbert, a szocialista párt fővárosi szervezetének elnökségi tagja a témában tartott sajtótájékoztatón az "Orbán-család fő mosolyegyengetőjének" nevezte a programiroda tulajdonosát. Bátorfi Béla korábban Fidesz-alapszervezetet alapított a fogorvosi karon, ezért szerinte vállalkozásáról joggal feltételezhető, hogy a Fideszhez köthető - mondta a politikus.

A politikus hangsúlyozta: választ várnak a kormánytól arra, hogy a szóban forgó egymilliárd forintos támogatás kinek jelenthet "kitörési pontot", az egész országnak, vagy csak a Fidesznek, illetve a kormányfő családjának.

Az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. álláspontja

A közleményében kifejti: a kormányzati támogatás forrását a 2011. évi központi költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzatából csoportosította át a kormány a turisztikai célelőirányzatába a hazai fogászati turizmus szektor fellendítése céljából. A pénz felhasználásáról jelenleg még nem született döntés, az a turisztikai célelőirányzat számláján áll - hívták fel a figyelmet.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. munkatársai jelenleg egyeztetéseket folytatnak a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program állami szerepvállalási lehetőségeiről, és amennyiben a kormány úgy ítéli meg, hogy az ágazatfejlesztési elképzelés jó befektetés az állam és a társadalom számára, úgy nem kizárt, hogy például a jogszabályi környezet harmonizálásán vagy az egységes akkreditációs rendszer kidolgozásán túlmenően anyagi forrásokkal is hozzájárul annak megvalósításához - írják.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink