hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Mától él a nyugdíjstop

Július 1-től nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést is egyidejűleg az állami szférában dolgozók - emlékeztet az MTI.

A kormány tavaly év végén határozott úgy, hogy megszünteti a nyugdíjas korú közalkalmazottak és kormányzati dolgozók jogviszonyát. Az egyetemeken, főiskolákon oktatók azonban mentességet kaptak a kötelező nyugdíjazás alól, és rögzítették. Az Országgyűlés tavaly decemberben döntött ugyanakkor arról is, hogy az állami szférában dolgozó továbbfoglalkoztatott nyugdíjas korúak nem kaphatnak egyszerre nyugdíjat és fizetést. A dupla ellátást április 30-ig kellett bejelenteni a nyugdíjfolyósítónak, július 1-jétől pedig már nem jár a nyugdíj annak, aki amellett dolgozik. Az öregségi nyugdíj szünetelése alatt a dolgozó továbbra is nyugdíjasnak minősül. Ha megszűnik a munkaviszonya, ezt igazolnia kell, és újra kézhez kapja a nyugdíját.

Az egyik leginkább érintett ágazatban, az egészségügyben csaknem az összes, a nyugdíjáról lemondó munkavállaló továbbfoglalkoztatási kérelmét támogatta a kabinet. Ők illetménykiegészítést kaphatnak, amelynek maximális nettó mértéke megegyezik a mindenkori kieső ellátás összegével.

Szabó Máté ombudsman szerint a közszférában dolgozó nyugdíjasok kettős juttatásának tilalmáról szóló rendelkezés szemben áll a tulajdonhoz való joggal és a vagyoni értékű jogok védelmével, ezért az alapvető jogok biztosa május közepén az Alkotmánybírósághoz fordult, kérve a rendelkezés megsemmisítését.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink