hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Kényszernyugdíj: mennyit is visz?

Húszmilliárdot akartak megtakarítani a közszférában dolgozók kényszernyugdíjazásával, de az intézkedés akár több milliárdos pluszkiadással is járhat a költségvetésnek – írja a Világgazdaság.

Egy hónap sincs hátra, és hatályba lép a kettős juttatás tilalmáról szóló jogszabály, vagyis egyetlen közalkalmazott vagy köztisztviselő sem kaphat egyszerre nyugdíjat és fizetést – emlékeztet a lap.

Az egészségügyben – ahogy a szaktárca nyilvánosságra hozta – az ágazat 1906 továbbfoglalkoztatási kérelméből 1848-at a kormány is támogatott. Az április 1-je után államosított, korábban gazdasági társasági formában működő kórházakból azonban csak nemrég érkeztek be az igények, így azt nem tudni, hogy a mintegy ezer érintettből hányan akarnak maradni.

A lap úgy kalkulál, hogy amennyiben a közszférában összesen mintegy háromezer embertől válnak meg a kényszernyugdíjjal, az féléves szinten megközelítőleg 4 milliárd forintot takarít meg a költségvetésnek. Kevesebbet, mint amit az egészségügyiek kompenzációjára kifizet a költségvetés – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink